Gruzijski parlament odobrio zakon o stranim agentima! Predsednica preti da će da uloži veto, strahuje se od novih nereda

14.05.2024

14:34

0

Za su glasala 84 poslanika, dok je 30 bilo protiv

Gruzijski parlament odobrio zakon o stranim agentima! Predsednica preti da će da uloži veto, strahuje se od novih nereda
Copyright Profimedia

Gruzijski parlament usvojio je u utorak u trećem i poslednjem čitanju nacrt zakona koji je izazvao nedeljne masovne proteste.

On zahteva od medija, nevladinih organizacija i drugih neprofitnih organizacija da se izjasne da "slede interese strane sile“ ako više od 20 odsto sredstava kojima se finansiraju dolazi izvan Gruzije.

Kritičari su zakon nazvali pretnjom domaćim slobodama i smetnjom u težnjama zemlje da se pridruži Evropskoj uniji. Takođe su napravili poređenja sa sličnim pravilima koja su uvedena u Rusiji poslednjih godina.

Zakon je usvojen sa 84 glasa za i 30 protiv, iako prilično veliki procenat od 150 poslanika nije glasao.

Nekoliko političara iz Gruzijskog sna i opozicije gurali su se međusobno i povremeno gestikulirali tokom burne debate.

Predlog zakona je skoro identičan onom koji je prošle godine iznela vladajuća partija Gruzijski san, koji je kasnije povukla usred javnih protesta.

Ovi protesti su se ponovili i tokom drugog pokušaja, ali je vlada premijera Iraklija Kobahidzea ostala pri svojim planovima.

Međutim, predsednica Salome Zurabišvili rekla je za DW prošlog meseca da planira da stavi veto na zakon, nazvavši ga "kopijom" ruskog zakonodavstva uvedenog nakon povratka Vladimira Putina na funkciju predsednika 2012. godine.

Ako se to desi, parlament ima moć da poslednjim glasanjem odbaci njen veto.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike