Haos u Americi! Studenti upali na univerzitet, polupali prozore, pa se zabarikadirali unutra (VIDEO)

30.04.2024

16:28

0

Situacija se otela kontroli nešto posle ponoći, kada su besni demonstranti odlučili da zauzmu zgradu

Haos u Americi! Studenti upali na univerzitet, polupali prozore, pa se zabarikadirali unutra (VIDEO)
Copyright Profimedia

Univerzitet Kolumbija primoran je da zatvori svoj kampus na neodređeno vreme nakon što je antiizraelska grupa upala u akademsku zgradu u utorak ujutro.

U saopštenju nekoliko sati nakon što su antiizraelski agitatori upali u kultni hol Hamilton u kampusu na Menhetnu i zabarikadirali njena vrata, univerzitet je rekao da će ostati zatvoren "sve dok okolnosti ne dozvole drugačije".

- Odmah stupa na snagu, pristup kampusu Morningsajd ograničen je na studente koji borave u stambenim zgradama u kampusu i zaposlenima koji pružaju osnovne usluge zgradama kampusa, laboratorijama i stambenim zgradama - navodi se u saopštenju univerziteta.

- Ograničenje pristupa ostaće na snazi sve dok okolnosti ne dozvole drugačije - dodaje se i naglašava da je bezbednost studenata i dalje "najvažnija".

Do blokade je došlo kada je neukrotiva gomila antiizraelskih demonstranata upala u hol Hamilton nešto pre 1 sat posle ponoći.

Kolumbija je prvobitno potvrdila veliku eskalaciju i pozvala studente i članove fakulteta da izbegavaju putovanje u kampus.

Kada je ušla u hol Hamilton, grupa je počela da "pomera metalne kapije da bi zagradila vrata, blokirajući ulaze drvenim stolovima i stolicama i zatvarajući vrata“, navodi studentski list Kolumbija Spektator.

Snimci pobune koji su se pojavili na društvenim mrežama pokazuju demonstrante u Njujorku dok razbijaju prozore, razvijaju palestinsku zastavu preko prozora i skandiraju: "Od reke do mora, Palestina će biti slobodna“ i "Palestina će živeti zauvek“.

Izvan hola Hamilton antiizraelski pobunjenici formirali su ljudsku barikadu spajajući ruke i obećavajući da će ostati dok univerzitet ne ispuni njihova tri zahteva.

Studenti traže od univerziteta da se odustane od finansijske podrške Izraelu, da postane transparentniji u svojim ulaganjima i pruži potpunu amnestiju studentima koji protestuju za bilo kakve posledice.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike