Ficu predstoji još jedna operacija; Načelnik policije: Pretnje slovačkim ministrima posle pokušaja atentata

16.05.2024

22:31

0

U međuvremenu je policija optužila napadača na premijera za ubistvo s predumišljajem i preti mu kazna od 25 godina do doživotnog zatvora

Ficu predstoji još jedna operacija; Načelnik policije: Pretnje slovačkim ministrima posle pokušaja atentata
Robert Fico - Copyright Profimedia

Slovačkog premijera Roberta Fica na koga je juče izvršen atentat u gradu Handlovi, čeka još jedna operacija, javlja slovački portal Pravda.

 Ficu je zaustavljeno abdominalno krvarenje, ali ga čeka operacija kuka.

U međuvremenu je policija optužila napadača na premijera za ubistvo s predumišljajem i preti mu kazna od 25 godina do doživotnog zatvora.

Kako je preneo portal, napadač, za koga mediji navode da je 71-godišnji pisac Juraj Cintula, rekao je da je ponosan na svoj čin.

RTVS je javio da se napadač trenutno nalazi u ćeliji Nacionalne kriminalističke agencije u Nitri.

Lekari su tokom noći uspeli da stabilizuju stanje slovačkog premijera posle jučerašnjeg atentata u gradu Handlovi, ali ono je i dalje teško, saopštila je ranije danas direktorka bolnice u Banskoj Bistrici Mirijam Lapunikova.

Dva lekarska tima operisala su slovačkog premijera pet sati.

"Trenutno se preduzimaju dalje radnje za poboljšanje njegovog stanja, rekao je slovački ministar odbrane Robert Kalinjak.

Slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok zatražio je danas od potpredsednika Vlade Tomasa Tarabe sazivanje nacionalnog saveta bezbednosti, a Vlada će održati sednicu.

Ministar unutrašnjih poslova je obavestio da će pojačati zaštitu političara i pojedinih medija, prenosi slovački ta3.

Napadač je pucao pet puta, posle čega ga je policija privela, a premijer je odmah prebačen u bolnicu u Banskoj Bistrici.

Na društvenim mrežama kruži video-snimak na kom se vidi Cintula u hodniku, sa povredom glave, kako govori: ''Ne slažem se sa politikom vlade''.

 

 

Zatim se čuje muški glas koji pita privedenog Cintulu šta je odlučio da uradi povodom toga.

''Mediji su likvidirani. Zašto je napadnuta Radio televizija Slovačke (RTVS)? Zašto je smenjen sudija Mazak (bivši predsednik Sudskog saveta)?'', pita Cintula, nakon čega se snimak završava.

Ministar policije traži sazivanje Saveta bezbednosti Slovačke

Slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok zatražiće danas od potpredsednika Vlade Tomasa Tarabe sazivanje Saveta bezbednosti Slovačke, posle atentata na premijera Roberta Fica.

Ministar unutrašnjih poslova obavestio je da će pojačati zaštitu političara i pojedinih medija, prenosi slovački ta3.

Ministar je to izjavio na konferenciji za novinare u bolnici u kojoj je Fico operisan.

Načelnik policije: Pretnje slovačkim ministrima posle pokušaja atentata

Slovačka policija zabeležila je porast pretnji na društvenim mrežamau članovima vlade i visokim zvaničnicima zemlje nakon atentata na premijera Roberta Fica, saopštio je danas načelnik policije Lubomir Šolak na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, na društvenim mrežama pojavili su se komentari korisnika koji odobravaju atentat na slovačkog premijera.

 

 

"Pokušavamo da identifikujemo ljude koji iznose stavove koji podržavaju ovaj čin", rekao je on, dodajući da ima na desetine slučajeva, a policija registruje i pretnje članovima vlade i drugim političkim liderima.

Zamenik načelnika MUP-a Slovačke Rastislav Poljakovič je naglasio da je pojačano praćenje grupa ljudi i mesta koji mogu predstavljati pretnju, prenosi slovački portal Aktuality.

Slovački ministar unutrašnjih poslova Matus Šutai-Eštok rekao je danas da su pripadnici policije pojačali zaštitu državnih službenika, političara i predstavnika medija nakon pokušaja atentata na premijera zemlje. Takođe je ocenio da je zemlja "skoro na ivici građanskog rata.

Prema njegovim rečima, uključene su slovačke službe bezbednosti i regionalne policijske uprave.

 

 

Policajci nadgledaju bezbednost svih poslanika praktično širom Slovačke. Takođe je pojačan monitoring u blizini televizijskih stanica i dnevnih novina, prenose lokalni mediji.

U Bratislavi je policija danas popodne privela muškarca koji je osumnjičen za pretnje poslaniku stranke Smer-SD Ričardu Gluku.

Pokušaj atentata na Roberta Fica dogodio se u sredu nakon sednice vlade. Premijer je izašao u javnost koja ga je pozdravila, nakon čega se začulo nekoliko pucnjeva. Ispostavilo se da je strelac bio 71-godišnji muškarac po imenu Juraj K. iz grada Levice, koji je nakon toga priveden.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike