Policija u SAD reagovala nekoliko sati posle makljaže: Naredila demonstrantima da napuste univerzitet, pretila hapšenjem (VIDEO/FOTO)

02.05.2024

10:12

0

Nasilje su inicirali proizraelski kontrademonstranti

Policija u SAD reagovala nekoliko sati posle makljaže: Naredila demonstrantima da napuste univerzitet, pretila hapšenjem (VIDEO/FOTO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Ryan Sun

Policija opremljena za kontrolu demonstracija intervenisala je u sredu uveče na kampusu Univerziteta u Los Anđelesu, izdajući nalog propalestinskim demonstrantima da napuste objekat ili će u suprotnom biti uhapšeni.

Prethodno je došlo do nasilja koje su inicirali kontrademonstranti protiv propalestinskog protesta.

Prema izveštaju AP-a, demonstranti su odbili da napuste kampus, izražavajući svoje stavove i pripremajući se za mogući sukob sa policijom. Međusobno su delili zaštitnu opremu poput naočara i medicinskih maski, razgovarajući o strategijama za suočavanje sa biber-sprejom i suzavcem.

AP primećuje da prisustvo policije i upozorenja predstavljaju oštar kontrast u odnosu na prethodne incidente gde je policija izostala, ostavljajući demonstrante i kontrademonstrante da se fizički obračunavaju više sati bez intervencije.

Kritike na račun neadekvatnog reagovanja policije došle su od političkih lidera i studenata, posebno zbog toga što je 15 demonstranata povređeno tokom nereda.

Rebeka Husaini, šefica Muslimanskog saveta za javne poslove, istakla je važnost osećaja zajednice da je "policija tu da ih zaštiti, a ne da dopusti nasilje".

Prema navodima AP-a, od 18. aprila više od 1.600 demonstranata uhapšeno je na protestima na 30 univerziteta širom SAD-a. Demonstranti zahtevaju da univerziteti prekinu saradnju sa Izraelom i kompanijama koje podržavaju rat u Gazi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike