Izrael ignoriše SAD: Odbija da sprovede istragu o masovnim grobnicama u Gazi

27.04.2024

13:36

0

Portparol IDF-a Nadav Šošani rekao je da su izveštaji o izraelskim trupama koje imaju bilo kakve veze sa tim "lažne vesti“

Izrael ignoriše SAD: Odbija da sprovede istragu o masovnim grobnicama u Gazi
Ilustracija - Copyright Profimedia

Izrael neće sprovoditi dalje istrage o masovnim grobnicama pronađenim u bolnicama u Gazi jer je već istražio sve i nije utvrdio da njegovi vojnici nisu počinili ništa loše, rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) za Politiko.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je u sredu da Vašington želi da se smrti "temeljno i transparentno istraže".

Zvaničnici u Gazi rekli su da su ukupno 392 tela, uključujući tela dece i žena, sa tragovima mučenja i pogubljenja, do sada pronađena na improvizovanim grobnicama u dve bolnice u kojima je ranije IDF izvršila racije.

Portparol IDF-a Nadav Šošani rekao je za Politiko u petak da su izveštaji o izraelskim trupama koje imaju bilo kakve veze sa grobnicama "lažne vesti“.

Na pitanje da li to znači da Izrael neće istražiti to, on je odgovorio: "Šta istražiti?"

- Dali smo odgovore. Ne sahranjujemo ljude u masovne grobnice. To nije nešto što mi radimo - insistirao je portparol, ne precizirajući kome su ti odgovori dati.

Profimedia
 

Neimenovani američki zvaničnik je za isti medij rekao da su im "Izraelci privatno rekli ono što su javno rekli, da potpuno odbacuju optužbe". Međutim, izvor je naglasio da vlasti u Vašingtonu "nisu u poziciji da to potvrde i da bi želele temeljnu i transparentnu istragu o izveštajima".

Izrael je ranije rekao da su njegove snage morale da se bore unutar bolnica Naser i Al Šifa jer su ih militanti Hamasa koristili kao svoje baze - što su demantovali i palestinska oružana grupa i medicinari. Prema IDF-u, njene trupe su ubile oko 200 militanata u Al Šifi, ali nisu povredile civile.

Salivanov poziv na istragu masovnih grobnica stigao je istog dana kada je američki predsednik Džo Bajden potpisao paket pomoći u inostranstvu od 95 milijardi dolara, koji je uključivao 26,4 milijarde dolara vojne pomoći Izraelu.

Broj poginulih u izraelskim vazdušnim napadima i kopnenoj ofanzivi u Gazi u proteklih šest meseci dostigao je 34.356, a ranjeno je 77.368, saopštilo je Ministarstvo zdravlja palestinske enklave. Kampanja je pokrenuta kao odgovor na upad militanata Hamasa u Izrael 7. oktobra, u kom je ubijeno najmanje 1.200 ljudi, a 250 uzeto za taoce.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike