Nakon što je sleteo u Podgoricu: Duško Knežević stigao u Viši sud, ne želi da bude zaštićeni svedok, a ovo je rekao o svojoj krivici

30.04.2024

15:56

0

Ekstradicija je rano jutros realizovana posebnim letom na relaciji London - Podgorica, uz visok stepen mera bezbednosti

Nakon što je sleteo u Podgoricu: Duško Knežević stigao u Viši sud, ne želi da bude zaštićeni svedok, a ovo je rekao o svojoj krivici
Duško Knežević - Copyright Printscreen/Youtube/Al Jazeera Balkans

Predsednik Atlas grupe Duško Knežević izručen je danas iz Velike Britanije Crnoj Gori i stigao je u zgradu Višeg suda u Podgorici saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore.

Ekstradicija je rano jutros realizovana posebnim letom na relaciji London - Podgorica, uz visok stepen mera bezbednosti, a D.K. je po sletanju u 13.29 sproveden u Viši sud u Podgorici na dalju nadležnost, prenose Vijesti

- Službenici Sektora za borbu protiv kriminala su danas, uz asistenciju službenika Sektora policije posebne namene, uspešno realizovali ekstradiciju D.K. (65), državljanina Crne Gore, iz Velike Britanije u Crnu Goru - navedeno je u saopštenju.

On se, kako se navodi, potražuje radi vođenja više krivičnih postupaka u Crnoj Gori, zbog sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja, stvaranja kriminalne organizacije i pranja novca.

- Ekstradicioni postupak je, u veoma kratkom roku, sproveden od strane Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore sa jedne strane, i Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije (Home Office) uz podršku Kancelarije oficira za vezu Velike Britanije u Beogradu i Ambasade Velike Britanije u Podgorici, sa druge strane - dodaje se u saopštenju Uprave policije Crne Gore.

Sud u Londonu odlučio je u februaru prošle godine da izruči Kneževića Crnoj Gori, a tim njegovih branilaca najavio je žalbu, s obzirom na to da tadašnja odluka Vestminsterskog suda u Londonu nije bila pravosnažna. Protiv Kneževića se vodi više istraga Specijalnog tužilaštva koje se odnose na utaju poreza, pranje novca i zloupotrebu službenog položaja.

Biznismen je polovinom januara ove godine izjavio za Televiziju Vijesti da je spreman da se preda i da dođe u Crnu Goru ako mu se dozvoli da ulazi i izlazi iz države, da se javlja redovno kad treba prema dogovoru koji bi postigao s tužilaštvom. Portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i tužilac Vukas Radonjić tada je pojasnio da će po poternicama koje su raspisane za Kneževićem on "morati da se uhapsi i stavi u pritvor".

- Ja ću da se predam, da dođem i da mi se dozvoli da ulazim i izlazim iz Crne Gore, da se javljam redovno kad treba prema dogovoru koji bih postigao s tužilaštvom. Ja nemam za šta da odgovaram, nigde nisam bio odgovorno lice ni u bankama ni u tim kompanijama - rekao je tada Knežević. 

Printscreen/Youtube/Happy
 

Poručio je i da ne želi da bude zaštićeni svedok i da nema "za šta da odgovara".

- A sve dokaze koje imam protiv Mila Đukanovića i koje sam izneo do sada i prijavio spreman sam da dam - izjavio je Knežević.

Protiv Duška Kneževića su u Crnoj Gori podignute tri optužnice - za organizovanje kriminalne grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju. Početkom 2020. godine, podgorički Viši sud potvrdio je optužnicu protiv Kneževića u predmetu "Karbon" u kojem je navodno sa još četiri člana kriminalne grupe pričinio štetu kompaniji "Global Karbon" i pribavio protivpravnu korist od 1.942.000 evra. Knežević je optužen i u predmetu "Aerodromi", gde je sa direktorima njegove Atlas banke Markom Nikolićem i Dijanom Zečević, navodno Aerodrome Crne Gore oštetio za tri miliona evra.

Početak 2019. godine obeležila je afera "Koverat", kada je Knežević objavio snimak na kojem se vidi kako funkcioneru Demokratske partije socijalista (DPS) i bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću predaje, kako je tvrdio, 97.500 evra. Knežević tvrdi da su to pare za finansiranje izborne kampanje vlasti i da je to uradio u dogovoru sa liderom DPS-a i aktuelnim predsednikom države, Milom Đukanovićem. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike