Da li je zaista neophodno pojesti pet voćki dnevno? Eksperti otkrivaju koja je najzdravija

19.04.2024

06:42

0

Autor: K. B.

Preporučuje se da na polovini vašeg tanjira bude voće i/ili povrće, što bi mnogima pomoglo da ispune preporučenih pet porcija dnevno

Da li je zaista neophodno pojesti pet voćki dnevno? Eksperti otkrivaju koja je najzdravija
Copyright Profimedia

Voće i povrće su neophodni za zdravu, uravnoteženu ishranu i ključni za očuvanje zdravlja srca i tela.

Dokazi pokazuju da konzumacija najmanje pet porcija raznovrsnog voća i povrća svakog dana donosi značajne zdravstvene koristi. Preporuka za pet porcija voća i povrća dnevno, a ne po jedna porcija od svake, zasnovana je na preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koja sugeriše unos od najmanje 400 g voća i povrća dnevno kako bi se smanjio rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, moždani udar i druge hronične bolesti.

Postoji sedam dobrih razloga zašto bi trebalo da uključite voće i povrće u svoju ishranu:

  • Voće i povrće su bogati vitaminima i mineralima poput folne kiseline, vitamina C i kalijuma.
  • Oni su izuzetni izvori dijetalnih vlakana, koji podržavaju zdravlje creva i smanjuju rizik od hroničnih bolesti.
  • Konzumacija voća i povrća može smanjiti rizik od razvoja hroničnih bolesti.
  • Oni doprinose uravnoteženoj ishrani.
  • Voće i povrće su ukusni i postoje mnoge različite opcije.
  • Obično imaju nizak sadržaj masti i kalorija, što je korisno za održavanje zdrave telesne težine i zdravlja srca.
  • Pružaju osećaj sitosti, što ih čini korisnim alatom u održavanju normalne telesne težine ili za njen gubitak.
  • Profimedia
     

    Najzdravije vrste voća i povrća uključuju zeleno lisnato povrće poput blitve, spanaća i kelja, bogato folnom kiselinom i sa antiinflamatornim svojstvima. Takođe, narandžasto i ljubičasto voće i povrće, poput citrusa, bobica i šargarepe, bogato je beta-karotenom i vitaminom C, pružajući dodatne koristi za zdravlje. Pokušajte uključiti ove vrste u svoju ishranu svakodnevno kako biste dobili najviše zdravstvenih koristi.

    Kako uneti pet porcija voća dnevno?

    Počnite postepeno, dodajući voće kao užinu između obroka i povrće u glavne obroke poput ručka i večere. Evo nekoliko ideja kako možete lako uključiti voće i povrće u svoju ishranu:

  • Jedite voće poput jabuka, banana, mandarina ili krušaka kao brzu užinu između obroka.
  • Dodajte bobičasto voće u jutarnju kašu.
  • Pripremite štapiće povrća poput celera, šargarepe ili krastavca za užinu i poslužite ih sa namazom od slanutka ili sirom.
  • Dodajte povrće u jela poput rižota, woka ili omleta.
  • Uvek servirajte salatu uz ručak, poput zelene salate ili cvekle.
  • Držite smrznuto povrće kod kuće kao rezervu za slučaj da ponestane svežeg povrća.
  • Profimedia
     

    Potrudite se da povrće čini veći deo vaših obroka, a meso i druge namirnice koristite kao prilog. Nema razloga da ne iskoristite zdravstvene prednosti voća i povrća i uživate u njihovom ukusu i raznolikosti. Ako ne možete odmah postići cilj od pet porcija dnevno, počnite sa manjim brojem i postepeno povećavajte unos.

    BONUS VIDEO:

     

     

    Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    Možda vas zanima

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike