Ovaj krompir nemojte da jedete, jer može dovesti do trovanja

28.04.2024

06:48

0

Autor: K. B.

Krompir je često deo naše ishrane, ali je važno znati kada može biti opasan po zdravlje, kako bi se izbegle eventualne negativne posledice

Ovaj krompir nemojte da jedete, jer može dovesti do trovanja
Copyright Profimedia

U mikrotalasnoj

Ovo je najbrži način, ali ako niste pažljivi, krompir se može osušiti. Kako biste to sprečili, presecite ga na pola i stavite u mikrotalasnu. Svaku polovinu pokrijte vlažnim papirnatim ubrusom i podgrevajte 2-3 minuta.

U tiganju

Sipajte malo maslinovog ulja u tiganj na srednje niskoj temperaturi. Krompir presecite na pola i pokrijte poklopcem pa držite na ringli tri do četiri minuta. Promešajte da se podgreju sa svih strana, sve dok kožica krompira ne postane hrskava.

Krompir je jedna od omiljenih namirnica na našem podneblju, a inženjer biotehnologije Marija Rakić Ljubomirović otkrila je na šta treba pripaziti prilikom njegove konzumacije i kada ga ne treba jesti jer je opasan za zdravlje.

"Ako krompir stoji na sobnoj temperaturi, postane tamniji, zelenkasto-plave boje. Nemojte ga jesti ni slučajno, jer postoji mogućnost razvoja bakterije Clostridium botulinum. Jedino kako krompir treba skladištiti je tako što se na njega stavi poklopac, pa u frižider", rekla je Marija u emisiji „RTS ordinacija“.

Ukoliko se pojede krompir u kome se razvila bakterija Clostridium botulinum može doći do trovanja čiji su simptomi glavobolja, vrtoglavica, brzo umaranje, slabost, povišena temperatura, bol u stomaku, mučnina, povraćanje, proliv. Ukoliko ih imate, odmah se javite vašem lekaru.

Mnogima krompir ostane, pa ga kasnije podgrevaju. Evo koji je najzdraviji način.

Profimedia
 

 

U rerni

Zagrevanje kuvanog krompira u rerni pomaže da se krompir ne osuši. Zagrejte rernu na 175°C i izvadite krompir iz frižidera da postigne sobnu temperaturu. Stavite ga u pleh i pecite 15 do 20 minuta ili dok se potpuno ne zagrije.

BONUS VIDEO:

 

 


 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike