Jedna glumica u sedam različitih uloga: Premijera monodrame "Najlepše priče o smrti" u Teatru Vuk (FOTO)

01.05.2024

13:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Reditelj smatra da nam se ovom dramom kazuje da su smrt, gubitak i patnja naše temeljno egzistenicjalno iskustvo i da sve što kroz život činimo radimo u naporu njegovog prevazilaženja

Jedna glumica u sedam različitih uloga: Premijera monodrame "Najlepše priče o smrti" u Teatru Vuk (FOTO)
Copyright Promo/Jovana Jeremić

Na Maloj sceni Teatra Vuk u subotu, 11. maja, u 19.30, biće premijerno izvedena monodrama "Najlepše priče o smrti" po tekstu autorke Monje Jović, u režiji Ivana Jovića, u izvođenju glumice Ane Ćuk. Kako je najavljeno, u drami sedam ženskih likova, čije se sudbine protežu na proteklih sto pedeset godina, kroz poetske monologe govori o izazovima sa kojima su se susretale različite generacije žena. Junakinje ovih priča su seljanke, revolucionarke, logorašice, izbeglice, iseljenice - žene koje je oblikovala istorija na našim prostorima.

Promo/Jovana Jeremić
 

Prema rečima reditelja komada Ivana Jovića, u pitanju je značajan kreativni izazov za ekipu koja radi na predstavi, jer svedenim sredstvima treba predstaviti sudbine sedam ženskih likova kroz vreme. Pored glumice Ane Ćuk, koja je suočena sa kompleksnim i slojevitim glumačkim zahtevima, kreativan odgovor na ovaj zadatak je vidljiv i u kostimografskim rešenjima Tijane Cvetković i u scenografiji Mladena Stojanovića, kao i u atraktivnim video-radovima koji predstavljaju poseban vizuelni okvir ovog izvođenja.

Promo/Jovana Jeremić
 

Iza predstave, pored Teatra Vuk, stoji produkcijska kuća Terirem, koja se prvenstveno bavi filmskim projektima, pa predstavu potpisuje rediteljsko-scenaristički autorski tandem koji stoji iza međunarodno nagrađivanog igranog filma "Isceljenje", kao i filma "Lazarev put" koji je ove godine otpočeo uspešan pohod po inostranim festivalima pre najavljene domaće premijere u septembru tekuće godine.

Smrt, gubitak i patnja

Likovi ove monodrame koja se izdvaja po temi i pristupu dele istovetno iskustvo neadekvatnosti i gubitka zbog kog ih je moguće doživeti kao jedno biće sa sedam različitih ličnosti i to je vidljivo u rediteljskoj postavci. Pored ovoga, svaka priča podvučena je tragičnim odnosom ljudskih bića prema prirodi, što predstavu izdvaja po relevantnosti savremenih ekoloških motiva.

Promo/Jovana Jeremić
 

Reditelj Ivan Jović smatra da nam se ovom dramom kazuje da su smrt, gubitak i patnja naše temeljno egzistenicjalno iskustvo i da sve što kroz život činimo radimo u naporu prevazilaženja tog iskustva. To je svako naše stvaralaštvo, ali i svaka naša destruktivnost. Mi zapravo neprekidno svojim izborima odgovaramo na iskustva smrti, bola i gubitka. To rade sve žene na sceni u „Najlepšim pričama o smrti“.

Promo/Jovana Jeremić
 

Istovremeno, kontekst svih naših drama je svet koji delimo sa biljkama, životinjama, vodama i stenama. Ovaj tekst, prema shvatanju reditelja, poziva na poštovanje prirode i podseća na to da je naša ne samo dužnost, već i potreba da o njoj brinemo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike