Svako u kući ima bar neku od ovih namirnica: Travar Marko otkrio koje biljke su najbolje za prirodno farbanje jaja (FOTO)

02.05.2024

12:00

0

Iz prirode mnogo toga možemo da upotrebimo u svoju korist

Svako u kući ima bar neku od ovih namirnica: Travar Marko otkrio koje biljke su najbolje za prirodno farbanje jaja (FOTO)
Copyright 24sedam/Nenad Vujanović Unsplash

Sve više se pribegava tradicionalnom farbanju jaja, a mladi ali veoma iskusni travar Marko Stevanović otkrio je za 24sedam koje biljke iz prirode su najbolje za to. 

- Ako koristimo prirodne boje, onda možemo da budemo sigurni da nikakva štetna hemikalija neće prodreti u unutrašnjost uskršnjih jaja. Lista namirnica je podugačka, jer iz prirode možemo mnogo toga da upotrebimo u svoju korist - ističe Stevanović.

Profimedia
 

Plava 

Za ovu boju najbolji su sok od crvenog grožđa, borovnica, crveni kupus i trnjina.

Profimedia
 

Tamnoljubičasta 

Cvetovi ljubičice, ljuske crnog luka, čaj od hibiskusa, crveno vino, kao i ljubičasti kupus su najbolji za dobijanje lepe tamnoljubičaste boje šarenih jaja.

Pexels
 

Zelena 

Za dobijanje zelene boje jaja potrebni su listovi koprive, spanać, brokoli, zelje, a i dobro poznata namirnica nana.

Unsplash
 

 

Žuta 

Za jarku žutu boju, travar Marko ističe da su najbolji čaj od kamilice, kora celera, limuna ili šargarepe, list hrasta, neven, hajdučka trava, kurkuma... 

Profimedia
 

Braon 

Kafa, ljuska orah, žir i koren maslačka su najbolji za dobijanje braon boje jaja za Uskrs.

Freepik
 

Crvena 

Jarkocrvena boja se najbolje dobija od cvekle, maline, nara, trešnje, ali i ploda šipka. 

Pixabay
 

Naglašava da sve gore navedene biljke ne ispuštaju štetne materije prilikom kuvanja, te da ih je naš narod koristio za farbanje raznih stvari i bezbedne su za ljudsku upotrebu.

"Recept" za savršeno obojena jaja

Marko nam otkriva jedan svoj provereni "recept" zahvaljujući kojem jaja ispadaju savršeno obojena. 

- Stavimo jednu šolju određene biljke (ili kombinacije biljaka) u šerpu i dodamo vodu u odnosu 1:2. Kada voda provri, smanjimo vatru i stavljamo biljke da se kuvaju od 20 minuta do jedan sat, u zavisnosti od intenziteta boje koji želimo. Posle toga procedimo tečnost i dodamo tri kašičice sirćeta. Prokuvana jaja stavimo u dobijenu tečnost i ostavimo ih da stoje. Što duže stoje, to će se bolje ofarbati - objašnjava nam Marko, i dodaje da se na kraju jaja mogu namazati uljem, kako bi izgledala sjajnije.

"U prirodi se krije lek"

Travar Marko navodi da se u samoj prirodi, u svemu oko nas krije lek, te na prvom mestu ističe koprivu

Pexels
 

- S pravom se naziva "kraljicom biljaka". Cela biljka je dosta lekovita, a može da se koristi za razne namene. Od nje se prave insekticid i prirodno đubrivo koje se koristi u organskoj poljoprivredi. Koristila se nekada i za pravljenje odeće, u ishrani za čorbe, variva, pite... čak se i šampon za kosu pravio od nje. Sadrži veliku količinu gvožđa, vitamina C i K, magnezijuma, kalcijuma, fosfora - navodi on. 

Objašnjava kako u narodnoj medicini ima veoma široku upotrebu, te se tako koristi kod anemije, gihta, oboljenja jetre, kod akni, ekcema, nesanice, bolova u želucu...

Maslačak je takođe biljka koju često ljudi viđaju, a ne znaju da je lekovita.

Profimedia
 

- Napomenuću da se koristi cela biljka, od korena pa do cveta. Koren je bogat inulinom, a taj sastojak je zaslužan za brojne lekovite efekte (podstiče rast korisnih bakterija u crevima). Od korena se može napraviti bezkofeinska zamena za kafu. Koren se peče na određenoj temperaturi pa se posle toga iseče na sitne delove i tako koristi. List i koren se upotrebljavaju u ishrani, od njih se prave razne ukusne salate i variva. List je bogat taninom (zbog čega je gorak) i zato treba brati mlađe listove. Stabljika se koristi jer ispušta belo mleko koje eliminiše bradavice. Od cveta se pravi sok koji je vrlo ukusan. Kada se cvet zatvori, vrh se odseče i može da se kiseli, tj. sprema se kao turšija - objasnio je Stevanović.

Sremuš je biljka koja se nalazi u šumovitim delovima.

Profimedia
 

- Jedna je od najjačih biljaka za jačanje imuniteta na našem prostoru. Drugi naziv za ovu biljku je medveđi luk, jer medved, po predanju, uzima ovu biljku kada izađe iz zimskog sna (jer je odlična za čišćenje organizma). Pošto postoje njene otrovne dvojnice, treba voditi računa. Ima ukus kao beli luk i ne može da se pomeša ako se gleda. Od ove biljke se pravi pesto, ali i tinkture - navodi Marko, i zaključuje:

Pored ovih biljaka imamo još bokvicu, zovu, belu radu, rusu travu, mišjakinju, dobričicu...  

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike