Idealno za kreativce i najmlađe: Farbanje jaja temperama ili akrilnim bojama od svakog pravi unikatno umetničko delo (VIDEO)

30.04.2024

11:02

0

Autor: K. O.

Probudite i vi umetnika u sebi, te na jajetu naslikajte nešto sasvim lično

Idealno za kreativce i najmlađe: Farbanje jaja temperama ili akrilnim bojama od svakog pravi unikatno umetničko delo (VIDEO)
Copyright Printscreen/YouTube

Uskršnji praznici su vreme kada se tradicija i kreativnost susreću u jednom od najlepših običaja - farbanju jaja. Ovaj drevni simbol proleća i novog života, uskršnje jaje, postaje platno za izražavanje umetničkih veština i estetskih preferencija.

I dok su svi u potrazi za jednostavnim, a lepim tehnikama za farbanje jaja postoji jedna koja je u trendu poslednjih godina. U pitanju je farbanje jaja temperama ili akrilnim bojama, a posebna je i po tome što omogućava svakome da jajima da jedinstveni i personalizovani izgled.

Tempera i akrilne boje su idealne za one koji žele da svoja uskršnja jaja pretvore u male umetničke kreacije.

Ove boje su poznate po svojoj gustoj teksturi i intenzivnim bojama koje mogu transformisati obično jaje u pravo remek-delo.

Pored toga, one su brzosušeće i otporne na vodu, što ih čini praktičnim izborom za dekoraciju jaja koja će biti izložena tokom uskršnjih praznika.

Printscreen/YouTube
 

Kada uzmete temperu ili akrilnu boju za vas ne postoje granice kada je u pitanju ukrašavanje jaja. Možete koristiti različite tehnike kao što su štampanje, šaranje, tačkanje ili čak slikanje malih scena i pejzaža na jajima.

Tako svako jaje može ispričati svoju priču, bilo da je to kroz tradicionalne motivi poput cvetova i geometrijskih oblika, ili kroz moderne dizajne koji odražavaju individualni stil.

Farbanje jaja temperama ili akrilnim bojama je prilika da se okupe porodica i prijatelji i zajedno stvaraju uspomene koje će trajati. A garantujemo da će se najviše svideti najmlađima koji će dobiti priliku da nesputano stvore svoju umetnost.

Za ovu tehniku farbanja jaja vam je potrebno:

  •     Tempera ili akrilne boje
  •     Četkice različitih veličina
  •     Čaša vode
  •     Paleta ili tanjir za mešanje boja
  •     Kuvana bela jaja

Kako se radi?

Prvi korak svakako je priprema.

Pre nego što počnete, postavite radnu površinu tako što ćete je prekriti starim novinama ili platnom kako biste zaštitili od boje. Pripremite sve materijale tako da budu lako dostupni.

Drugi korak je mazanje osnovnog sloja.

Ako želite, možete prvo naneti osnovni sloj boje na jaja. Ovo će vam pomoći da kasnije lakše nanesete detalje. Osnovni sloj treba da bude tanak i ravnomerno raspoređen. Ostavite da se osnovni sloj dobro osuši pre nego što nastavite.

Printscreen/YouTube
 

Treći korak je mešanje boja.

Na paleti ili tanjiru pomešajte boje koje želite da koristite. Ako koristite temperu, možda će biti potrebno da je razredite sa malo vode kako bi se lakše nanosila.

Četvrti korak je slikanje.

Koristeći četkice, počnite da slikate jaja. Možete koristiti različite tehnike kao što su tačkanje, šaranje, ili čak slikanje malih scena ili likova. Budite kreativni i eksperimentišite sa različitim oblicima i dizajnima.

Za finije detalje koristite tanju četkicu. Ovo može biti malo zahtevnije, ali će vaša jaja izgledati profesionalnije ako se posvetite detaljima.

Peti korak je sušenje boje.

Nakon što ste završili sa slikanjem, ostavite jaja da se potpuno osuše. Ako ste koristili akrilne boje, one će se brže sušiti.

Printscreen/YouTube
 

Završni korak - zaštita.

Kada se boje osuše, možete naneti sloj bezbojnog laka kako biste zaštitili sliku i dali jajima sjaj.

I to je to! Vaša uskršnja jaja sada su prava mala umetnička dela.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike