Čuvarkuća se ni slučajno ne baca: Šta da uradite sa starom i gde da je stavite za sreću vašeg doma i ukućana

03.05.2024

11:32

0

Autor: K. O.

Kada na Veliki petak ofarbate u crveno novu čuvarkuću, evo šta treba da uradite sa starom

Čuvarkuća se ni slučajno ne baca: Šta da uradite sa starom i gde da je stavite za sreću vašeg doma i ukućana
Uskršnja jaja - Copyright Freepik

Ovih dana u Srbiji se praznuje. A danas je Veliki petak, dan kada se u svakom domu u našoj zemlji farbaju uskršnja jaja. Kao i za sve i za farbanje jaja vezuje se mnogo običaja.

Prvo jaje koje se ofarba treba da bude crveno i ono se naziva čuvarkuća. Samo njegovo ime kaže da će vam ono u narednoj godini čuvati dom od svega lošeg.

Veruje se da će ono tokom cele godine štititi dom od svakog zla, nedaća i negativne energije. Treba da se čuva na posebnom mestu sve do sledećeg Uskrsa, kada će ga naslediti novo jaje čuvarkuća.

I kada se jaja ofarbaju i stigne nova čuvarkuća, ljudi su uglavnom u dilemi šta da urade sa starom. Ono što se ni slučajno ne radi, to je da se ovo jaje ne baca u smeće.

U pojedinim krajevima Srbije postoji običaj da se stara čuvarkuća zapali u dvorištu kako bi se na taj način isteralo sve zlo i nedaće koje je tokom godinu dana čuvalo u sebi.

Postoji i običaj da se čuvarkuća odnese do obližnje reke ili potočića kako bi voda simbolički odnela sa sobom i sve nedaće.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Pored bacanja u vodu koja teče, čuvarkuća se može zakopati i u zemlju.

Šta god da ste od običaja nasledili ili ste videli da tako rade vaša mama ili baka, samo je bitno da staru čuvarkuću ne ostavite u domu – u tu svrhu imate novo jaje koje će vas čuvati do sledeće godine.

Potrebno mu je naći neko počasnom mesto u domu, odakle će moći da nas čuva tokom cele godine, a ostala ofarbana jaja čekaju Uskrs kada će se razbijati dok se ne utvrdi čije je jače. A ovom lepom običaju najviše se raduju deca.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike