IZBORI U SAD Tramp ili Bajden - koja opcija je bolja za Srbiju

27.10.2020

19:00 >> 10:19

0

Novi predsednik treba da osvoji najmanje 270 elektorskih glasova da bi se smatrao pobednikom na izborima

IZBORI U SAD Tramp ili Bajden - koja opcija je bolja za Srbiju
Copyright Profimedia

Srba sa glasačkim pravom u Americi, pred izbore 3. novembra, ima čak 750.000 (neki podaci idu i do 1.000.000), mahom se nalaze u Arizoni, Ohaju, Mičigenu, Viskonsinu, Floridi i Pensilvaniji i tako čine grupu koja na severnoameričkom kontinentu može da donese prevagu tokom brojanja listića.

Srbi za Trampa 2020

Amerikanci srpskog porekla nisu se pre ove kampanje organizovali da podrže nekog od kandidata na predsedničkim izborima. Ovaj manir promenjen je i 3. avgusta počela je kampanja “Srbi za Trampa 2020”, koja za cilj ima okupljanje svih Srba koji žive u Americi oko podrške reizboru sadašnjeg američkog predsednika.

Glavni centri srpskog naseljavanja u Sjedinjenim Državama uključuju Čikago (Ilinois), Njujork (Njujork), Milvoki (Viskonsin), Pitsburg (Pensilvanija), Finiks (Arizona) i Džekson (Kalifornija).

U elektorskom sistemu SAD postoji 538 glasova koji odlučuju o narednom predsedniku, dok 104 glasa dolazi iz država u kojima ima najviše naših ljudi, a koje, između ostalog mogu da budu važan faktor: Arizona – 11, Ohajo – 18, Mičigen – 16, Viskonsin – 10, Florida – 29, Pensilvanija – 20

Novi predsednik treba da osvoji najmanje 270 elektorskih glasova da bi se smatrao pobednikom na izborima. Primera radi, 2016. godine, Donald Tramp je sakupio 304, a njegova protivnica iz redova Demokrata, Hilari Klinton, 227.

Nemiri u mnogim mestima u SAD, što zbog pandemije, što zbog rasne nejednakosti i ljudskih prava, naterali su pojedine Srbe da razmatraju Džoa Bajdena kao opciju za novog predsednika.

Ipak, ono što predstavlja prednost u korist Donalda Trampa iz pozicije srpskih glasača jeste Bajdenovo ponašanje tokom bombardovanja Srbije 1999. godine, kada je podržavao albanske pobunjenike, znajući da se sve vreme krši povelja UN i bez pristanka Saveta bezbednosti razara naša zemlja.

AP Photo/Patrick Semansky

Takođe, navodne informacije da Bajden planira da u slučaju pobede “ukine Republiku Srpsku, uvede BiH u NATO i radi na proglašenju Kosova”, podgrejalo je sumnje naših ljudi u realne namere demokratskog kandidata, smatrajući da zapravo radi na urušavanju odnosa sa Srbijom.

Nedavno potpisani sporazum u Vašingtonu između albanske i srpske delegacije od velikog je značaja za Srbe iz Amerike jer se taj akt obavezuje na zaštitu i slobodu veroispovesti, uključujući obnovljenu međuversku komunikaciju i zaštitu verskih objekata.

Analitičari: Trampova pobeda povoljnija opcija za Srbiju, najviše zbog KiM

Dragomir Anđelković politički analitičar za 24sedam kaže da je Trampova pobeda povoljnija opcija za Srbiju, jer nema sumnje da je aktuelni predsednik Amerike uložio autoritet u Vašingtonski sporazum.

Pet država sa najviše elektorskih glasova:

Kalifornija – 55

Teksas – 38
Njujork – 29
Florida – 29
Ilinois – 20

Države sa najmanje elektorskih glasova:

Aljaska – 3
Delaver – 3
DC Kolumbija – 3
Montana – 3
Severna Dakota – 3
Južna Dakota – 3
Vermont – 3
Vajoming – 3

– On pokušava da postigne kompromis oko Kosova i Metohije, a za Srbiju je velika stvar da nema Ameriku protiv sebe, već da bude medijator kako bi došlo do kompromisnog rešenja. Kada se radi o Bajdenu, on će prepustiti pitanje KiM Berlinu, a to znači da će se voditi proalbanka politika iliti u prevodu, priznavanje nezavisnog Kosova – objašnjava on.

Anđelković smatra da bi se takva situacija preslikala i na region.

– Tramp podržava prava Srba u Republici Srpskoj, kao i to da sami odlučuju o svojoj sudbini. Takođe, mislim da bi ponovo afirmisao Dejton i dao veći prostor za RS. Bajden bi sa druge strane radio na decantrilizaciji BiH i nastavio Klintonovu politiku. Takođe, ono što je važno za nas jeste što aktuelni predsednik SAD pokušava da normalizuje odnose sa Rusijom, te Srbija onda nije pod velikim pritiskom, dok Bajden vodi antirusku politiku. U tom slučaju Beograd bi bio pod velikim pritiskom sa ciljem da preispita svoje odnose sa Moskvom – zaključuje naš sagovornik.

Sličnog mišljenja je i spoljno-politički komentator Boško Jakić, koji smatra da bi Trampova pobeda obezbedila kontinuitet kontakata koje je Srbija ostvarila.

– Tramp je prvi predsednik koji je spreman da nas sasluša i koji pokazuje određenu dozu balansa na ovom tlu. Sa druge strane, njegov problem je nastavak konflikta na relaciji sa Evropom i time nam otežava poziciju. Bajden jeste poznat po naklonosti Prištini i sigurno će da resetuje Trampovu politiku, ali ono što je kod njega dobro je što želi da popravi odnose evropskim državama i time bi Srbiju skinula sa raspeća između Berlina, Vašingtona Moskve… – naglašava Jakšić za 24sedam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike