"Čair" naredne nedelje ponovo spreman za kovid pacijente

01.11.2020

12:43 >> 12:45

0

Autor: Jovana Vrećo

Epidemiolog Branislav Tiodorović ističe da situacija i sada nalaže da privremena bolnica mora biti spremna

"Čair" naredne nedelje ponovo spreman za kovid pacijente
Copyright Printscreen/ Youtube, Radio Slobodna Evropa

Naredne nedelje hala „Čair“ trebalo bi da ponovo bude preuređena u privremenu kovid bolnicu koja će biti namenjena pacijentima sa lakšom kliničkom slikom bolesti, najavljuje epidemiolog Branislav Tiodorović, član republičkog i gradskog kriznog štaba.

Tiodorović kaže da situacija i sada nalaže da privremena bolnica mora biti spremna.

– Nadamo da će nam hala biti preventivno spremna, ali svi želimo da je uopšte ne koristimo. Ako su ljudi mladi i sa lakim oblicima, da budu u samoizolaciji, kod kuće, ipak će im tu biti bolje, a oni koji su bolesni, zna se, moraju biti hospitalizovani – rekao je Tiodorović.

Za razliku od beogradske Arene, pišu Južne vesti, koja je prethodnih meseci opremljena sistemom kiseoničke podrške i tamo svaka postelja ima mogućnost korišćenja kiseonika, u Nišu to nije slučaj.

– Kod nas bi to moralo da bude sa bocama, a to nije dobro, tako da će zato biti predviđeno da samo oni koji su pozitivni i laki bolesnici budu u hali – istakao je epidemiolog.

Prema njegovim rečima, hala je neophodna da Klinički centar ne bi doživeo veliki pritisak i da bi mogao da nastavi da u jednom delu funkcioniše kao kovid bolnica, a u drugom da prihvata pacijente sa drugim bolestima.

– Vrlo je važno da taj balans održimo, da ne bude da ceh plate oboleli od malignih oboljenja, kardio-vaskularnih i hroničnih bolesti druge vrste. To isto može da bude pogubno, da sve stane zbog kovida. Ne sme da se desi tako nešto – izričit je Tiodorović.

Pritisak na Klinički

Preveliki pritisak na Klinički centar, koji je u julu na maksimumu talasa imao oko 800 kovid pacijenata iz mesta i gradova od Kladova do Preševa, trebalo bi dodatno da ublaži otvaranje kovid bolnice u Kruševcu kapaciteta za 500 pacijenata, što se, najavljuje Tiodorović, očekuje polovinom decembra.

U “Čairu” se sportski događaji više ne zakazuju, pa je, i pored najave da će se futsal reprezentacija Srbije sa Finskom za plasman na Svetsko prvenstvo boriti upravo u niškoj sportskoj hali, ovaj meč, zakazan za 6. novembar, preseljen u Kragujevac.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike