Nema mira u Nagorno-Karabahu: Jermenija računa na rusku pomoć, granatiran grad u Azerbejdžanu (FOTO+VIDEO)

14.10.2020

13:21 >> 12:56

0

Nema mira u Nagorno-Karabahu: Jermenija računa na rusku pomoć, granatiran grad u Azerbejdžanu (FOTO+VIDEO)
Copyright AP Photo/Aziz Karimov

Borbe u Nagorno-Karabahu nastavljene su i danas razmena vatre je zabeležena duž celog fronta, doduše nešto slabijeg intenziteta, iako se koriste i artiljerijske baterije.

Zbog aktivnosti azerbejdžanske artiljerije u jutarnjim časovima aktivirala se sirena vazdušne opasnosti u Stepenakertu, prestonici nepriznate republike Nagorno-Karabah.

Očevici kažu i da su nedaleko od grada čuli nekoliko eksplozija artiljerisjkih granata, prenose mediji.

Nešto kasnije je saopšteno i da je u Stepanakertu odjeknula serija eksplozija kao rezultat artiljerijskog granatiranja.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova. Od pregovora još ništa.

 

Pratite 24 sedam iz minuta u minut…

Azerbejdžan: Raketiranje oblasti u blizini Bakua; Jerevan: Laž

Pomoćnik azerbejdžanskog predsednika Hikmet Gadžijev optužio je Jermeniju da je raketirala oblasti u blizini Bakua, glavnog grada Azerbejdžana.

– Raketni udari Jermenije na civilno stanovništvo Azerbejdžana i civilnu infrastrukturu. Gjandža: četiri rakete i sistem ‘Smerč’ i kasetna municija. Drugi po veličini grad. Hizi i Apšeronska oblast: dve rakete srednjeg dometa. Mingečevir: dve rakete. Vodotoranj i hidroelektrana – naveo je Gadžijev, prenosi Sputnjik.

Rastojanje između Bakua i grada Hizi je 101 kilometar, a između Bakua i Apšeronske oblasti pet-šest kilometara.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da ima ranjenih.

Jermensko Ministarstvo odbrane je demantovalo ove informacije.

– Još jedna laž, s teritorije Jermenije nije otvarana nikakva vatra u pravcu Azerbejdžana – navela je portparolka Ministarstva Šušan Stepanjan.

Jermenski premijer: Ako zatreba, Rusija će osigurati bezbednost Jermenije

Jermenski premijer Nikol Pašinjan je uveren da će Rusija, u slučaju da to bude potrebno, pružiti pomoć Jerevanu u cilju osiguravanja bezbednosti zemlje, tako što će angažovati svoje oružane snage, prenosi Sputnjik.

To je, navodi on, predviđeno sporazumom između dve zemlje.

– U Jermeniji se nalazi 102. ruska vojna baza, imamo jedinstven sistem PVO. Sporazum o tom sistemu vrlo precizno predviđa u kojim slučajevima se te oružane snage mogu iskoristiti i u cilju osiguranja bezbednosti Jermenije… Uveren sam da će Rusija ispuniti svoje ugovorne obaveze ako se takav slučaj desi – rekao je Pašinjan u intervjuu za „Bild“.

Baku objavio video ratnih trofeja

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je video na kojem se vidi zaplenjena jermenska vojna tehnika.

Uništeno 13 azerbejdžanskih oklopnih vozila i tri aviona

Jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je tokom dana uništeno 13 azerbejdžanskih oklopnih vozila, tri aviona i jedna bespilotna letelica.

Alijev: Pod azerbejdžanskom kontrolom još devet sela

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev rekao je večeras da je azerbejdžanska vojska preuzela kontrolu nad još devet sela u Nagorno-Karabahu u okolini grada Džabrail.

Kako prenosi Sputnjik, azerbejdžanska strana je ranije danas saopštila da je vojska zauzela 14 sela i jednu stratešku kotu, kao i da je oslobodila grad Džabrail.

Alijev: Prekid vatre samo uz jermensko povlačenje trupa

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je izjavio da će se složiti sa prekidom vatre ukoliko Jermenija obeća da će povući svoje trupe iz Narogno-Karabaha, prenosi Sputnjik.

Kako prenosi Tanjug, Baku će biti spreman da obustavi svoje operacije u Nagorno-Karabahu ukoliko Jermenija obeća da će povući svoje snage iz gradova u ovom regionu, rekao je Alijev.

“- Naš uslov za prekid vatre je da Jermenija predloži privremenu agendu o povlačenju trupa iz okupiranih azerbejdžanskih teritorija u Nagorno-Karabahu, koja ne bi bila iskazana samo rečima, već sprovedena u delima, (sa detaljima) o tome koje bi teritorije bile oslobođene kojim danima – izjavio je azerbejdžanski predsednik za Al-Arabiju.

Lavrov razgovarao sa jermenskim kolegom: Što hitniji prekid vatre

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razmotrio je u telefonskom razgovoru s jermenskim kolegom Zograbom Mnacakanjanom situaciju u Nagorno-Karabahu pri čemu je istaknuta neophodnost što hitnijeg prekida vatre.

– U centru pažnje bila su pitanja u vezi sa pronalaženjem puta za izlaz iz situacije koja trenutno postoji u regionu Nagorno-Karabaha – navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kako piše Sputnjik, ruska strana izrazila je zabrinutost zbog sve većeg broja žrtava među civilima.

– Ukazano je na neophodnost što hitnijeg prekida vatre a potvrđena je spremnost da se pomogne stranama da proces rešavanja ovog pitanja vrate u političko-diplomatski kolosek pod pokroviteljstvom Minske grupe OEBS u skladu sa zajedničkom izjavom predsednika Rusije, SAD i Francuske – zaključuje se u saopštenju.

Jermenija objavila video azerbejdžanskog bekstva iz Matagisa

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je video-snimak povlačenja azerbejdžanskih oružanih snaga iz naselja Matagis regije Martakert u Nagorno-Karabahu.

– Bekstvo iz Matagisa – napisala je portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan.

Pašinjan: Evropa da očekuje Tursku kod Beča ako ne shvati značaj situacije u Karabahu

Jermenski premijer Nikol Pašinjan upozorava da Evropa, ako geopolitički značaj situacije u Nagorno-Karabahu ne bude ispravno procenjen, može da očekuje Tursku pored Beča.

– Očekujem jasnu poziciju. Ako međunarodna zajednica ne bude pravilno procenila geopolitički značaj te situacije onda Evropa može da očekuje Tursku pored Beča – rekao je Pašinjan u intervjuu za nemački Bild.

Kako prenosi Sputnjik, to je, prema njegovim rečima, povezano sa imperijalističkom politikom Ankare.

Kako kaže, Nagorno-Karabah i Jermenija su sada „linija fronta civilizacije“.

– Problem je u tome što su Jermeni na južnom Kavkazu poslednja prepreka za ekspanziju Turske na sever, jugo-istok i istok. Imperijalistička politika Turske prevazilazi južni Kavkaz. Pogledajmo akcije Turske u Sredozemlju, Libiji, na Bliskom istoku, u Iraku i Siriji – dodao je premijer Jermenije.

Prema njegovim rečima, sadašnja eskalacija u Nagorno-Karabahu ima međunarodni značaj iz tri razloga.

– Prvo zbog toga što, kao što sam već rekao, Turska vrbuje i prebacuje teroriste iz Sirije kako bi učestvovali u borbama protiv Nagorno-Karabaha i Jermenije. Drugo, u taj proces je uvučena turska vojska. To pokazuje imperijalistički karakter politike Turske čije su akcije usmerene na obnavljanje ‘Turskog carstva’ – rekao je Pašinjan.

Ruski novinari pod paljbom u Karabahu, jedan lakše povređen

Grupa ruskih novinara našla se pod paljbom u Stepanakertu, a jedan od njih, Denis Kulaga, zaposleni u multimedijalnom informativnom centru „Izvestija“, zadobio je laku kontuziju.

Vojna komanda Azerbejdžana obratila se jermenskoj javnosti

Molba da se drže dalje od zone borbenih dejstava na liniji razgraničenja.

Kako navodi vojska, ciljevi oružanih snaga Azerbejdžana nisu građani, civilni objekti i infrastruktura, već položaji jermenskih snaga i vojna infrstruktura.

Iz Ministastva odbrane Azerbejdžana takođe navode i da će biti formirani uslovi kako bi građani bili bezbedno evakuisani iz tih regiona, u skladu sa principima Ženevske konvencije s poštovanjem ljudskih prava.

Oglasila se Turska

Ministarstvo inostranih poslova Turske saopštilo je da je granatiranje azerbejdžanskog grada Gjandža od strane vojske Nagorno-Karabaha direktno kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Karabah demantuje da je Harutijunijan ranjen

Vagram Pogosjan, portparol predsednika samoproglašene republike Nagorno-Karabah, Arajika Harutijunijana, izjavio je da je tvrdnja Azerbejdžana o ranjavanju Harutijunijana dezinformacija.

– To je apsolutna dezinformacija. Predsednik je živ i zdrav, u potpunosti izvršava svoje dužnosti, upravo se obratio putem video-snimka. Razumemo da sve predsednikove zdravorazumske odluke izazivaju paniku u Azerbejdžanu, ali po tom pitanju moramo da ih razočaramo – rekao je Pogosjan.

Ranjen predsednik regiona Nagorno-Karabah?

Azerbejdžanske vlasti tvrde da je Arajik Harutunjan, lider regiona Nagorno-Karabah, teško ranjen u napadu azerbejdžanske vojske.

– Tokom hirurški preciznog napada azerbejdžanske vojske, Arajik Harutjunjan, lider samoproglašene republike Nagorno Karabah je teško ranjen – saopštio je pomoćnik azerbejdžanskog predsednika Hikmet Hadžijev.

To je saopšteno ubrzo nakon što je rečeno da su jermenske snage napale azerbejdžanski grad Gandža.

Oborena tri aviona azerbejdžanskog rukovodstva

Portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan izjavila je da su snage Karabaha oborile tri aviona azerbejdžanskog vazduhoplovstva.

-Otprilike u 12 časova (10 po srednjovevropskom vremenu) jedinice Armije odbrane Karabaha oborile su na južnom pravcu linije razdvajanja tri aviona i uništile dva neprijateljska tenka – napisala je ona na Facebooku.

Još jedan snimak gađanja glavnog grada Nagorno-Karabaha

Vojska Nagorno-Karabaha objavila je još jedan snimak gađanja Stepanakerta tokom kojeg su, kako se navodi, pogođeni civilni objekti.

Prema ocenama vojske, reč je o gađanju civilnih struktura što nije u skladu sa međunarodnim humanitarnom pravom. Vojska Karabaha saopštila je da je odgovorila na ovaj napad Azerbejdžana i da se trenutno vrše artiljerijska gađanja položaja azerbejdžanske vojske.

Jermenija objavila snimke posledica granatiranja Stepanakerta

Jermensko ministarstvo odbrane objavilo je na Fejsbuku fotografije posledica granatiranja koje su izvele snage Azerbejdža na Stepanakert, glavni grad samoproglašene republike Nagorno-Karabah.

Posted by ՀՀ պաշտպանության նախարարություն / MoD of the Republic of Armenia on Субота, 03. октобар 2020.

Vlasti Karabaha ističu da je posle granatiranja Stepanakerta, jermenska strana uzvratila udarom na vojne objekte Azerbejdžana prilikom čega je uništen vojni aerodrom u Gjandžeu. U napadu su pogođeni civilni objekti.

Kabineta državnog tužioca Azerbejdžana jutros je saoopštio da je jermenska artiljerija bombardovala azerbejdžanski grad Bejlagan, koji se nalazi nedaleko od linije fronta i navodi da su u tim napadim dva civila poginula, a dva ranjena, peneo je TAS.

U saopštenju se tvrdi da su još dva civila ranjena u oblasti Teterski, kao i da su u dosadašnjim dejstvima jermenske artiljerije stradala ukupno 22 civila, a ranjeno 74.

Azerbejdžanska strana optužila je Jermeniju da je gađala gradove Terter i Goradiz koji se nalaze blizu razgraničenja sa Nagorno-Karabahom.

Serija eksplozija u glavnom gradu

RIA novosti preose da je serija eksplozija odjeknula u centru Stepanakerta. reporter je javio da se nakon svake detonacije mogao čuti zvuk rušenja zgrade.

On nije saopštio o kojim objektima je reč , ka o ni da li ima civilnih žtrtava.

 

Snimak granatiranja Azerbejdžana

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je  snimak u kom se vide posledice artiljerijskog granatiranja Azerbejdžana po prestonici Nagorno-Karbaaha.

 

Vojska nagorno Karabaha objavila bilans stradalih i ranjenih

 

Vojska Nagorno-Karabaha objavila je bilans o gubicima azerbejdžanske strane tokom jučerašnjeg dana u kome je navedeno da je

Navodno je ubijeno oko 450 vojnika i ranjeno 900 ljudi.

Saopšteno je i da su uništene tri jedinice raketnih sistema “Smerč“, 45 oklopnih jedinica koje su učestvovale u borbama i još 90 jedinica, oborena su tri azerbejdžanska aviona, jedan helikopter i 10 bespilotnih letelica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike