Najnovija odluka o kovid sertfikatima: Evo kako ćemo putovati naredne godine

21.12.2021

11:57

1

Usvojena su i pravila o koordiniranju sertifikata kako bi se jasno razlikovali dokazi o primljenoj primarnoj vakcinaciji od onih koji se odnose na buster doze

Najnovija odluka o kovid sertfikatima: Evo kako ćemo putovati naredne godine
digitalni zeleni sertifikat kovid propusnica - Copyright Ilustracija/Pixabay/24sedam

Evropska komisija usvojila je danas pravilo kojim se period važenja sertifikata o vakcinaciji ograničava na devet meseci odnosno 270 dana od pune vakcinacije.

Istovremeno, usvojena su i pravila o koordiniranju sertifikata kako bi se jasno razlikovali dokazi o primljenoj primarnoj vakcinaciji od onih koji se odnose na buster doze.

Ilustracija/Pixabay/24sedam
 

 

 

- Nova pravila će obezbediti da se mere kada je reč o putovanjima zasnivaju na najboljim dostupnim naučnim dokazima i objektivnim kriterijumima. Kontinuirana koordinacija je od suštinskog značaja za funkcionisanje jedinstvenog tržišta i pružiće jasna uputstva građanima EU u ostvarivanju njihovog prava na slobodno kretanje - izjavio je portparol Komisije, Kristijan Vigand.

U EK kažu da se ovaj sertifikat odnosi na potrebe putovanja unutar EU, a da će "jasan i jednoobrazan period prihvatanja” sertifikata o vakcinaciji garantovati nastavak koordinacije među EU 27 kada je u pitanju tranzit ljudi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike