Premijer Džonson kršio mere u vreme lokdauna: Objavljena i fotografija (FOTO)

19.12.2021

20:40

0

Prema tadašnjim pravilima, poslovni sastanci uživo mogli su da se održavaju samo ako je to "apsolutno neophodno"

Premijer Džonson kršio mere u vreme lokdauna: Objavljena i fotografija (FOTO)
AP21327407662165 - Copyright AP Photo/Alberto Pezzali, Pool

Britanski premijer Boris Džonson uslikan je kako pije vino i jede sir sa suprugom i 17 saradnika u bašti zgrade u Dauning stritu 10 tokom lokdauna u maju 2020.

Londonski list navodi da je dobio fotografiju nedelju dana nakon što je iz britanske Vlade demantovano da je 15. maja 2020. bio održan društveni događaj sa vinom i drugim alkoholnim pićima i picom unutar ili van zgrade.

Džonsonov portparol objasnio je tada da je osoblje Dauning strita radilo u bašti popodne u uveče pomenutog dana. Fotografija, primećuje ''Gardijan'', to dovodi u pitanje, jer se na njoj, pored boca vina, vidi da se niko od 19 ljudi ne pridržava pravila socijalne distance.

List podseća da su u to vreme susreti pripadnika različitih domaćinstava bili ograničeni na dve osobe i to na otvorenom, a da je rastojanje moralo da bude najmanje dva metra.

Prema tadašnjim pravilima, poslovni sastanci uživo mogli su da se održavaju samo ako je to "apsolutno neophodno".

Džonson se već suočava sa optužbama nakon što se u javnosti pojavio video snimak iz decembra prošle godine, na kojem se zvaničnici njegovog kabineta šale na račun održavanja božićne zabave u Dauning stritu 10, samo četiri dana nakon što se taj događaj desio u trenutku kada su na snazi bile stroge kovid mere u Velikoj Britaniji.

Osoblje kabineta premijera Borisa Džonsona se može čuti na snimku kako se smeje i pominje "sir i vino", dok je tadašnja portparolka premijera Džonsona, Alegra Straton primetila da, kako je preneo Rojters, "definitivno nije bilo socijalnog distanciranja".

Straton, koja je u to vreme bila Džonsonova portparolka, podnela je ostavku zbog tog slučaja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike