Velika borba za vlast u Čileu: Favorit ultrakonzervativni otac devetoro dece, a Hrvat bi mogao da mu pomrsi konce

19.12.2021

10:43

0

Veoma važni predsednički izbori će odlučiti u kom pravcu će zemlja otiči

Velika borba za vlast u Čileu: Favorit ultrakonzervativni otac devetoro dece, a Hrvat bi mogao da mu pomrsi konce
borić-kast - Copyright AP Photo/Elvis Gonzalez, POOL

U Čileu se danas održavaju predsednički izbori koje je obeležila polarizovana kampanja dva vodeća kandidata od kojih je jedan predstavnik desnice, a drugi bivši lider studentskih protesta iz redova levice.

Najviše glasova u prvom krugu osvojio je Hose Antonio Kast (55), desničar i poslanik koji je u prošlosti branio nekadašnju vojnu diktaturu, ali nije obezbedio potrebnu većinu.

Njegov glavni rival je Gabrijel Borić (35), levičar hrvatskog porekla i nekadašnji vođa studentskih protesta.

Ankete proteklih dana konsistentno pokazuju da Borić ima prednost.

Ako bi pobedio, on bi postao najmlađi predsednik u modernoj istoriji Čilea.

Levica vs desnica

- Želim da pošaljem poruku da Čile više nikada neće biti komunistički - rekla je penzionerka Marija Irene Kampos (74) koja podržava Kasta.

AP Photo/Esteban Felix
 

U pitanju je ultrakonzervativni advokat i otac devetoro dece, a mnogi ga zovu čileanskim Bolsonarom.

- Čini se da je dobra osoba, neko sa ubeđenjima - rekla je još jedna Čileanka.

Međutim, kritičari nisu oduševljeni i smatraju da će zemlja ponovo skliznuti ka ekstremizmu pod njegovim vođstvom.

- Sav napredak koji smo imali, u pogledu prava žena i inkluzije, biće pogažen ako Kast pobedi na izborima - upozorila je Gabi Rikelme koja je pružila podršku njegovom rivalu Boriću.

AP Photo/Esteban Felix
 

Osim toga, mnogima se ne sviđa ni činjenica da je Kastov otac, rođen u Nemačkoj, bio član nacističke partije. Odbacio je da je homofob rekavši da je nekoliko istopolnih parova prisustvovalo venčanju njegove ćerke.

- Komunizam napreduje. Čileu je potrebna politička alternativa koja će nam povratiti slobode koje smo izgubili - rekao je Kast.

Pohvalio je neoliberalno "ekonomsko nasleđe" bivšeg diktatora Augusta Pinočea. Zbog njegovih govora, opšteg konzervativizma i ponekad ekscentričnih ideja, poput predloga da se izgradi jarak kako bi se suzbilo ilegalno useljavanje, često ga upoređuju s bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom i brazilskim liderom Žairom Bolsonarom.

Sa druge strane, Borić je obećao da će "nada pobediti strah".

Levičarski poslanik hrvatskog porekla, koji je 2011. predvodio studentske proteste za bolji obrazovni sistem obećao je da će odbaciti lese-fer ekonomski model, jačati zaštitu okoline i prava domorodaca. On predstavlja značajan zaokret s dugogodišnjih konzervativnih prema centrističkim politikama.

AP Photo/Matias Delacroix
 

Izbori dolaze dve godine nakon nasilnih protesta na kojima su Čileanci zahtevali unapređenje životnih uslova. Protesti su doprineli reformi ustava iz ere Pinočea i bili su poligon za kandidaturu Borića.

Gabrijel Borić je rođen u Punta Arenasu 1986. godine. Otac mu je Luis Havijer Borić, poreklom iz Hrvatske, koji je čitav životni vek radio kao hemijski inženjer, a majka Marija Soledad Font, poreklom iz španske Katalonije. Diplomirao je pravo na Univerzitetu Čile u Santjagu.

U profesionalnu politiku ušao je 2013. kada je kao nezavisni kandidat u južnoj regiji Magaljanes osvojio poslaničko m0esto s najvećim brojem glasova. Isto se dogodilo i 2017. godine. Borić je bio jedan od poslanika koji su 2019. godine potpisali međustranački sporazum o donošenju novog Ustava.

AP Photo/Matias Delacroix
 

- Došli smo iz socijalističkog pokreta i politički smo oblikovani borbom koja se vodila tokom istorije. Ako je Čile kolevka neoliberalizma, takođe će biti i njegov grob - kazao je kada je ušao u predsedničku trku.

Hrvatski mediji pišu da su se Gabrijelovi pradeda i prababa, Ive i Božica, pre 124 godine preselili u s Ugljana. U Čileu su dobili desetoro dece, od kojih je sin Vladimiro (1905-1973.) postao prvi nadbiskup hrvatskih korena u Punta Arenasu. Njihovo sedmo dete, sin Luis (1908-2001.), Gabrijelov je deda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike