Porodica iz Bosne prošla kroz pakao: U tornadu im stradalo četvoro dece, u ruševinama nalazili jedno po jedno telo mališana

16.12.2021

11:34

0

Bešići su ostali bez pet članova porodice, među kojima je i majka troje dece

Porodica iz Bosne prošla kroz pakao: U tornadu im stradalo četvoro dece, u ruševinama nalazili jedno po jedno telo mališana
Tan2021-12-11_231630272_0 - Copyright AP Photo/Michael Clubb

U razornom tornadu koji je pogodio Kentaki i odneo više od 100 života porodica iz Bosne izgubila je čak petoro članova. Bešići su ostali bez četvoro dece, od kojih su dve bebe, a oluja je odnela život i Alisi Bešić, majci troje dece. 

Stradale su njene ćerke Elma (7) i Alma, dok je dvogodišnji sin preživeo. Osim njenih dvoje dece, preminuli su i Selmira (6) i Samanta, koja nije imala ni godinu dana.

Ruben Karazan bio je u svom domu u petak, kada je tornado udario. Kada je udar prošao, shvatio je da je najsrećniji čovek na svetu, svi njegovi su bili živi. Ali onda je čuo vriske svoje komšinice, mlade Bosanke.

- Ne diše, ne diše - plakala je mlada žena ljuljajući u naručju bebicu kojoj je parče stakla virilo iz glavice.

Njena zaova Selveta Bešić (35) je na drugom kraju ulice iz ruševina izvlačila svoju devetogodišnju ćerku. Njih dve su spavale kada je tornado počeo da čupa krov sa njihove kuće. Uspele su da sjure u prizemlje i sakriju se u kupatilu.

Selveta je sa porodicom došla u SAD iz Bosne 1998. godine. Kaže da je u životu preživela mnogo šta, ali ništa ovako strašno.

- Sećam se rata, sećam se svega, pakao smo preživeli - priča Selveta, ali dodaje da ništa nije bilo tako strašno kao tornado koji je prošlog petka uništio život njene porodice.

Tanjug/AP Photo/Michael Clubb
 

Kada je oluja prestala počela je da zove telefonom članove svoje porodice, ali joj se niko nije javljao.

Potrčala je na drugi kraj ulice, gde njena rođena braća, inače blizanci, imaju svoje kuće. Videla je da je komšijina kuća sravnjena sa zemljom, a da su kuće njene braće uništene.

Zatekla je jednog brata kako kopa po ruševinama pokušavajući da izbavi svoju porodicu.

- Samo je rekao: "Nema ih više" - priča Selveta.

Sa druga strane ulice Ruben i njegova porodica gledali su u stravičnu scenu. Selvetina druga snajka koračala je držeći u rukama bebu, ćerku u čiju glavu se zarilo staklo.

- Mislila je da je beba živa, a nije bila više... Nije bila - priča Ruben.

Počeo je da se trese dok su on i njegov sin iz ruku neutešne žene uzimali beživotno telo devojčice i spuštali je na kauč u njihovoj dnevnoj sobi koja nije stradala u tornadu. To nije bilo najgore...

- Tada je rekla: "Čekaj, idem i po drugo dete". Potom se vratila sa Bešićevim ocem i još jednom bebom koja više nije disala. Onda smo pronašli i dečaka, imao je samo 6 godina, i on je bio mrtav - priča Ruben.

Braća Bešić su u tornadu izgubili pet članova svoje porodice, a četvoro stradalih bila su deca. Beživotna tela dve bebe i mališana spuštena su u ostacima Rubenove dnevne sobe. Selvetina snaja pronađena je u ruševinama kako grli dete, koje takođe nije preživelo.

- To je košmar. To je strašno - neutešan je komšija Bešića.

Braća Bešić su završila u bolnici.

- Ko će da brine o njima? - pita se ona.

Boga moli da vrati vreme i ponovi petak, ali da ih drugačija sudbina zadesi i da tornado drugačije "odigra".

- Kad bih mogla da vratim vreme, da mene uzme, a da su moji živi. Sve bih dala samo da mi se oni vrate - neutešna je Selveta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike