Otkriveni detalji razgovora Putina i Sija: Pričali i o Bajdenu, složili se po pitanju nekoliko stvari

15.12.2021

12:22

0

Lideri Rusije i Kine otvorili su i zatvorili nekoliko tema, oko kojih su se brzo usaglasili

Otkriveni detalji razgovora Putina i Sija: Pričali i o Bajdenu, složili se po pitanju nekoliko stvari
Putin i Si Đinping - Copyright Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File

Razgovor predsednika Rusije i Kine Vladimira Putina i Sija Đinpinga bio je veoma pozitivan, vođen je kao razgovor dvojice prijatelja, izjavio je pomoćnik ruskog lidera Jurij Ušakov i dodao da je kineski lider podržao zahtev Moskve Zapadu za garancije bezbednosti.

- Razgovor je održan putem video-veze, trajao je oko sat i po, ali se odvijao uz simultano prevođenje, pa su lideri za taj sat i po uspeli da razgovaraju bukvalno o svim važnim problemima kako u bilateralnim odnosima, tako i o međunarodnoj agendi. Najvažnije je, čini se, što je razgovor bio veoma pozitivan, to je razgovor dvojice kolega, dvojice prijatelja, lidera dve velike prijateljske države - istakao je Ušakov.

Putin i Si su tokom razgovora konstatovali da su odnosi dveju zemalja dostigli neviđeno visok nivo i da se veoma uspešno razvijaju.

- Predsednik Kine je čak slikovito rekao da iako naši bilateralni odnosi nisu saveznički, oni po svojoj čvrstini i efikasnosti čak prevazilaze taj saveznički nivo. Dakle, bilateralnim odnosima je data najviša ocena - precizirao je pomoćnik ruskog predsednika.

Sistem bezbednosnih garancija

Predsednik Kine je tokom razgovora podržao rusku inicijativu o formiranju sistema bezbednosnih garancija, rekao je Ušakov.

Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

- Ono što je veoma važno jeste da je predsednik Kine istakao da razume zabrinutost Rusije i da u potpunosti podržava našu inicijativu u izradi odgovarajućih bezbednosnih garancija za Rusiju. Strane su se dogovorile da po tom pitanju održavaju kontakte. Informisaćemo kineske kolege o tome kako će se odvijati pregovori i kontakti u vezi toga sa američkim i NATO partnerima - rekao je Ušakov.

Putin je obavestio Sija da su američkim predstavnicima danas predati konkretni predlozi za formulisanje pravnih garancija osiguravanja bezbednosti Rusije.

- Predsednik (Putin) je istakao da smo spremni da odmah počnemo pregovore o ovom krajnje važnom pitanju koje se tiče osiguravanja bezbednosti Rusije, te je izrazio nadu da će Amerikanci i NATO pozitivno odreagovati na to - saopštio je Ušakov.

SAD, Velika Britanija i Austrija povećavaju napetost u regionu

Lideri Rusije i Kine složili su se da blok AUKUS (SAD, Velika Britanija i Australija) podriva nuklearnu ravnotežu i povećava napetost u regionu, dodao je Ušakov.

- Izražena je zabrinutost zbog aktivnosti Amerikanaca na rekonfiguraciji aktuelne situacije u Azijsko-pacifičkom regionu. S tim u vezi i sa naše i sa kineske strane je data negativna ocena povodom formiranja novih saveza kao što su indo-pacifička četvorka 'Kvad' i američko-anglo-australijski savez AUKUS. Kako je rečeno, ovaj drugi savez podriva i temelje režima nuklearnog neširenja i uopšte povećava vojne tenzije u regionu - rekao je pomoćnik predsednika.

Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Putin i Si dogovorili su se da formiraju nezavisnu finansijsku strukturu na koju ne bi mogle da utiču druge zemlje.

- Posebna pažnja je posvećena potrebi da se intenziviraju napori usmereni na formiranje nezavisne finansijske infrastrukture za trgovinske operacije između Rusije i Kine. Misli se na formiranje strukture na koju ne mogu uticati treće zemlje - objasnio je Ušakov.

Oba lidera se takođe zalažu za povećanje udela nacionalnih valuta u međusobnoj trgovini, kao i za proširenje saradnje kako bi se ruskim i kineskim investitorima omogućio pristup berzama Kine i Rusije.

Putin otkrio detalje razgovora sa Bajdenom

Putin je informisao kineskog kolegu i o svom razgovoru sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom. Ruski lider je istakao da je u suštini razgovor bio sadržajan i koristan.

- Naš predsednik je rekao da je predočio Bajdenu situaciju u vezi sa rastućim pretnjama po ruske nacionalne interese od strane SAD i bloka NATO koji dosledno premeštaju svoju vojnu infrastrukturu blizu ruskih granica. U tom kontekstu naš predsednik je ukazao na potrebu hitnog pokretanja ozbiljnih pregovora i sa SAD i sa NATO-om u cilju izrade međunarodno-pravnih garancija bezbednosti naše zemlje koje bi isključivale dalje napredovanje Alijanse na istok i raspoređivanje sistema naoružanja koji ugrožavaju Rusiju na teritoriji Ukrajine i susednih država - rekao je Ušakov.

Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Putin i Si takođe su razgovarali o inicijativi Rusije da se održi samit „petorke“ zemalja članica Saveta bezbednosti UN. Oba lidera smatraju da je ta ideja veoma korisna i radiće na tome da se realizuje sledeće godine.

- Pored toga, lideri su istakli da se saradnja na međunarodnim pitanjima razvija veoma uspešno, naglasivši da je rusko-kineska saradnja stabilizujući faktor u međunarodnim poslovima - konstatovao je Ušakov.

Lideri su razgovarali i o Samitu za demokratiju koji su organizovale SAD, te su se složili da je bio kontraproduktivan.

Bilo je govora i o saradnji u formatu „Rusija-Indija-Kina“ (RIK). Kako je saopšteno, planirano je da se samit u tom formatu održi u bliskoj budućnosti.

Tokom video-samita razgovarano je i o isporukama gasa gasovodom „Snaga Sibira 2“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike