Šta se može očekivati od Olafa Šolca? Novi nemački kancelar već je nagovestio koji su mu prvi planovi

18.12.2021

08:20

0

Naslednik Angele Merkel ima ambiciozne zadatke koje planira da ostvari

Šta se može očekivati od Olafa Šolca? Novi nemački kancelar već je nagovestio koji su mu prvi planovi
AP21344488604091 - Copyright AP Photo/Thibault Camus

Novi nemački kancelar Olaf Šolc, čiji je mandat počeo pre tačno nedelju dana, brine mnoge političare u svetu jer ne znaju šta mogu da očekuju od njega, a on je već nagovestio šta očekuje od svoje vlade.

Čim je Angela Merkel posle 16 godina odstupila od "prestola", sva pažnja se preusmerila na lidera Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), koji je do 8. decembra bio ministar finansija i vicekancelar. On će prvi put predvoditi koalicionu vladu ove vrste, koja okuplja tri stranke - socijaldemokrate levog centra, Zelene, koji se zalažu za zaštitu životne sredine, i Stranku slobodnih demokrata, koja je usmerena ka biznisu. Zbog toga se mnogi pitaju kako će sve to moći da funkcioniše.

- Prvi koraci vaše vlade praćeni su radoznalošću i nadom mnogih - rekao je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer u govoru pred novom vladom koji je održao prošle srede.

Šolc je u utorak, 14. decembra, položio zakletvu u Bundestagu, nakon što mu je Savezno veće ukazalo poverenje tako što je 395 poslanika glasalo za njega, dok ih je 303 bilo "protiv", a na dužnost je stupio u 15 časova istog dana.

Za sada, prema mišljenju analitičara i pažljivih posmatrača, postoji sedam ranih znakova o prvim koracima novog nemačkog kancelara.

Nema ustupaka pred pandemijom

Šolc je već postavio cilj koji treba da ostvari u prvih nekoliko nedelja na mestu kancelara: da do Božića bude podeljeno još 30 miliona doza vakcina protiv koronavirusa.

AP Photo/Thibault Camus
 

Ovaj rok je bio neophodan jer se četvrti talas koronavirusa širi planetom, a i omikron soj uzima maha, dok jedinice intenzivne nege polako ostaju bez kreveta. Stopa vakcinacije u Nemačkoj je i dalje preniska da bi se postigao „imunitet krda“, a veliki je i broj onih koji treba da prime treću dozu.

Nova vlada trenutno nema mnogo opcija da se razmaše, jer prvenstveno mora da se pobrine za pandemiju i da je drži pod kontrolom.

Oštro prema nevakcinisanima

Šolcova vlada planira da oteža život nevakcinisanima i da pojača epidemiološke mere. 

- Ova ograničenja su potrebna za borbu protiv pandemije - rekao je Šolc novinarima u utorak.

To je jasan signal da on ne prihvata upozorenja da će nova ograničenja jednostavno još više razbesneti one koji su skeptični kada je vakcinacija u pitanju.

AP Photo/Czarek Sokolowski
 

- Društvo nije podeljeno, već pretežno naginje jednom mišljenju - rekao je on.

Naručeni ministar

- Mnogi su želeli njega - rekao je Šolc, pozivajući se na hešteg koji je pokrenut i koji je u nekoliko navrata bio u trendu na Tviteru, #virvollenKarl („hoćemo Karla“), a kojim je narod Nemačke insistirao da Karl Lauterbah postane novi ministar zdravlja.

Kancelar im je ispunio želju.

Lauterbah je lekar, epidemiolog i sveprisutni branilac strogih mera za borbu protiv koronavirusa u TV emisijama. Njegov izbor je još jedan putokaz koji govori o pravcu kretanja nove vlade.

Šolcov izbor

Dok Šolc nije imao pravo da se meša u izbor njegovih koalicionih partnera kada je reč o novoj vladi, pokazao je čvrstu ruku u izboru ministara svoje stranke.

Njegov spisak ministara je rodno izbalansiran, ali to je sve. Nijedan ministar SPD nema izbegličko poreklo, a svi su srednjih godina.

AP Photo/Michael Sohn
 

Šolc je takođe izbegavao regionalnu ravnotežu, što je obično važan kriterijum u nemačkoj politici - postoji samo jedan ministar SPD-a iz istočne Nemačke.

Neustrašivi vođa

Samo jedan ministar u vladi, Hubertus Hajl iz SPD-a, zadržao je posao iz prethodne vlade.

Tri druga će ostati na poziciji, ali ne u istom ministarstvu i sa istom odgovornošću, bez obzira na to što nemaju mnogo dodirnih tačaka sa oblastima koje su im poverene.

Ukratko, to znači da je tim SPD-a zapravo Šolcov tim i da će njihove potencijalne greške na kraju biti njegove.

Prijatelji ostaju prijatelji

Posle samo dva dana na funkciji, Šolc je otputovao u Pariz i Brisel, što je prvo putovanje koje je u skladu sa njegovom proevropskom porukom koju je slao tokom kampanje.

AP Photo/Thibault Camus
 

U svom govoru u sredu Štajnmajer je savetovao Šolca da, imajući na umu Evropu, može pomoći Nemačkoj da ostane jedinstvena, posebno u vreme bitnih promena koje mogu značajno da utiču na ljude.

- Nemačka nije daleko ostrvo. Mi smo u centru Evrope - rekao je Štajnmajer, tvrdeći da je u interesu Nemačke da uzme u obzir interese svojih suseda.

Uobičajena poseta najbližim prijateljima Nemačke takođe je signal da Šolc ne želi da francuskom predsedniku Emanuelu Makronu da mnogo vremena da žali za Merkelovom. 

Spreman za ozbiljan posao

Šolc se ponosi time što je doprineo kreiranju ogromnog fonda EU za oporavak od koronavirusa dok je bio na mestu nemačkog ministra finansija, a u prošlu sredu je nagovestio da će Evropu i njene finansije držati pod kontrolom kao kancelar, imenovavši bliskog pomoćnika Jorga Kukiesa, kojem je poverio dve dužnosti - da brine o ekonomskoj politici i evropskim pitanjima.

AP Photo/Olivier Matthys
 

Kukies, nekadašnji bankar u Goldman Saksu, koji je bio Šolcov savetnik za Evropu u Ministarstvu finansija, stajao je i iza paketa za oporavak EU i zaslužan je za pomoć u pregovorima o sklapanju megasporazuma. 

Sada će Šolcu pomagati u izradi vladinih fiskalnih strategija i pripremaće ga za samite EU i međunarodne skupove kao što je G7.

To je moćna pozicija koja šalje poruku i partnerima u EU i Šolcovim ministrima spoljnih poslova i finansija: njegova kancelarija će imati velikog uticaja na sve (skupe) poslove u EU.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike