Parlament izabrao Olafa Šolca za novog nemačkog kancelara

08.12.2021

09:24

0

Angela Merkel odlazi u istoriju

Parlament izabrao Olafa Šolca za novog nemačkog kancelara
Tan2021-11-27_121646543_0 - Copyright Tanjug/Frank Rumpenhorst/dpa via AP

Nemački parlament izabrao je Olafa Šolca, lidera Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD) za novog kancelara.

On će na ovoj poziciji zameniti Angelu Merkel, koja je 16 godina, tokom četiri mandata vladala ovom zemljom.

U poslednjem sastavu vlade on je bio vicekancelar Merkelove i ministar finansija.

Njegovi ministri i on podneće kasnije danas zakletvu.

Stranke nemačke "semafor koalicije" - SPD, Zeleni i Stranka slobodnih demokrata (FDP) - potpisale su u utorak koalicioni sporazum, kojim je ozvaničen kraj šesnaestogodišnje vladavine Angele Merkel.

Bilo je predviđeno da Bundestag počne zasedanje danas u 9 sati i da u roku od 90 minuta izabere novog kancelara, što se, prema planu, i dogodilo.

Da bi Šolc postao novi kancelar bilo je potrebno da dobije glas najmanje 369 od ukupno 736 poslanika u nemačkom parlamentu.

Tanjug/Michael Kappeler/dpa via AP
 

Predviđeno je da potom Šolc, ukoliko bude izabran, dobije potvrdu o imenovanju od nemačkog predsednika Frank-Valtera Štajnmajera u njegovoj rezidenciji u berlinskom zamku "Belvju".

Predsednica Bundestaga Berbel Bas zatim bi u 12 sati trebalo da ozvaniči početak novog zasedanja parlamenta na kojem je predviđeno da Olaf Šolc podnese zakletvu.

Šolc je ranije rekao da će borba protiv koronavirusa najpre iziskivati svu pažnju nove koalicije, dok je šef Zelenih Robert Habek naglasio je da je cilj da se uspostavi vlada za građane Nemačke On je istakao da je izazov da se u najvećoj industrijskoj naciji Evrope i četvrtoj privredi sveta spoje klimatska neutralnost i blagostanje.

Kopredsedavajuća Zelenih Analena Berbok ocenila je da je koalicioni sporazum "na visini realnosti", a lider FDP Kristijan Lindner je poručio da sada počinje "vreme dela". On je objasnio da je zajednički cilj smelost ka većem napretku.

Koalicioni sporazum je dokument od 177 strana, koji nosi naziv "Smelost ka većem napretku".

Za potpisivanje sporazuma koalicioni partneri su izabrali berlinski "Futurium", centar za izložbe na temu oblikovanje budućnosti, koji simbolizuje ujedno i namere vlade.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike