Najmanje 50 žrtava tornada koji je protutnjao Amerikom: Zastrašujući prizori kruže svetom (VIDEO)

11.12.2021

10:51

0

Najmanje 24 tornada prijavljena su u pet saveznih država

Najmanje 50 žrtava tornada koji je protutnjao Amerikom: Zastrašujući prizori kruže svetom (VIDEO)
tornado - Copyright Printscreen Twitter

Najmanje 50 ljudi poginulo je nakon što je tornado pogodio jugozapadni Kentaki kasno u petak, rekao je guverner Endi Bešir.

- Znamo da ćemo verovatno imati više od 50 smrtnih slučajeva, ako ne i znatno više od toga -rekao je Bešir za kanal VLKI.

Najgore je pogođen okrug Grejvs, uključujući i grad Mejfild.

- Pogodio je Mejfild jako kao nijedan grad do sada - istakao je Bešir.

Tornado je bio jedan od mnogih koji su se divljali tokom noći u petak, dok je niz snažnih oluja prošao kroz centralni deo SAD.

Guverner je dodao i da su "dve traktorske prikolice napunjene vodom" poslate u Mejfild kako bi se uverili da ljudi imaju ispravnu vodu za piće. Bešir je preko noći proglasio vanredno stanje, rasporedivši Nacionalnu gardu.

- Imamo jednu fabriku u Mejfildu kojoj se urušio krova, što znači da će biti dosta žrtava - rekao je Bešir za VLKI. Pogođene zgrade uključuju sudnicu okruga Grejvs i susedni zatvor.

Najmanje dvoje stradalih u Arkanzasu

Najmanje 24 tornada prijavljena su u pet država - Arkanzasu, Ilinoisu, Kentakiju, Misuriju i Tenesiju - prema NOAA centru za predviđanje oluja, a zvaničnici u Arkanzasu su rekli da su najmanje dve osobe poginule.

Ekstremne vremenske prilike očekuju se tokom celog vikenda dok se sistem kreće ka istoku, protežući se od severne Luizijane do južnog Ohaja rano u subotu. Pojava tornada u regionu očekuje se do 6 ujutro po istočnom vremenu.

Najmanje jedna osoba je poginula u Monetu u severoistočnom Arkanzasu nakon što je tornado oštetio starački dom u petak, dok je druge zarobio unutra pre nego što su spašeni. Najmanje 20 ljudi povređeno je u objektu, rekao je gradonačelnik Bob Blankenšip za CNN.

Još jedna osoba je stradala u obližnjem Ličvilu, a radi se o odrasloj ženi koja je bila "u prodavnici 'Dollar General' kada je udarila oluja i pa nije mogla da izađe iz nje", rekao je za CNN šerif okruga Misisipi Dejl Kuk.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike