Erupcija vulkana zavila čitavu zemlju u crno: Desetine mrtvih, brojevi rastu (FOTO/VIDEO)

08.12.2021

07:09

0

Sela i gradovi bili su prekriveni tonama vulkanskog otpada

Erupcija vulkana zavila čitavu zemlju u crno: Desetine mrtvih, brojevi rastu (FOTO/VIDEO)
Tan2021-12-7_102616921_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Trisnadi

Predsednik Indonezije je u utorak posetio je područja razorena snažnom vulkanskom erupcijom u kojoj su poginule najmanje 34 osobe, a hiljade ostavila bez krova nad glavom, i obećao da će zajednice biti brzo obnovljene.

Oblaci vrelog pepela leteli su visoko u nebo, a lavina lave i užarenog gasa zahvatila je čak 10 kilometara padine planine Semeru u iznenadnoj erupciji u subotu koju je izazvala jaka kiša. Sela i gradovi bili su prekriveni tonama vulkanskog otpada.

Predsednik Džoko Vidodo posetio je oblasti pogođene erupcijom u okrugu Lumajang u provinciji Istočna Java kako bi uverio ljude da odgovor vlade stiže onima kojima je potrebna.

 

Obećao je da će obnoviti infrastrukturu, uključujući glavni most koji povezuje Lumajang sa drugim gradovima i izmestiti oko 2.970 kuća iz opasnih zona.

Zvaničnici su ranije rekli da će stanovnici najteže pogođenih sela biti preseljeni u narednih šest meseci, a svakoj porodici koja čeka novu kuću biće obezbeđeno 500.000 rupija (34,50 dolara) mesečno kao nadoknada.

Portparol Nacionalne agencije za ublažavanje katastrofa Abdul Muhari rekao je da je više od 100 ljudi hospitalizovano nakon erupcije, od kojih 22 sa teškim povredama, uglavnom opekotinama. 

Spasioci i dalje tragaju za 22 meštana koji se vode kao nestali. On je rekao da je oštećeno skoro 3.000 kuća i 38 škola.

Očekuje se da će broj mrtvih i nestalih rasti jer je veći deo područja potrage planinski i „geografski težak“, rekao je Andris Rufianto Putro, koordinator na terenu Semeru za reagovanje u vanrednim situacijama pri Crvenom krstu Indonezije.

 

Njegovi timovi su u utorak izvukli pet tela iz ruševina jedne kuće u zaseoku Renteng, a još dva su pronađena u blizini. Još pet tela pronađeno je u susednom selu Supiturang.

Koordinator je rekao da se do nekih područja pretrage može doći samo zglobnim vozilom na gusenicama koje radi na neravnom i razorenom terenu.

Teretni avioni koji su prevozili hranu, šatore, ćebad i druge potrepštine sleteli su u utorak radi distribucije u privremenim skloništima natrpanim sa oko 4.250 raseljenih osoba.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike