Italija doživela kolaps: Lekari počeli štrajk, otkazi "pljušte", đaci nezadovoljni

18.11.2020

16:26 >> 16:47

0

Italijanski lekari opšte prakse su počeli danas štrajk uz poštovanje minimuma rada istakavši da su lokalni zdravstveni sistemi širom Italije doživeli kol

Italija doživela kolaps: Lekari počeli štrajk, otkazi "pljušte", đaci nezadovoljni
Copyright Tanjug/Alessandro Pone/LaPresse via AP

Italijanski lekari opšte prakse su počeli danas štrajk uz poštovanje minimuma rada istakavši da su lokalni zdravstveni sistemi širom Italije doživeli kolaps zbog Kovid-19.

Lekari opšte prakse i pedijatri su naveli da u ovoj fazi pandemije ne samo da je došlo do kolapsa u bolnicama i hitnim službama, već i u lokalnim službama, prenela je Ansa.

Oni su tražili da se usluge opšte prakse u lokalnim oblastima
pojačaju i zaposli određeni broj lekara opšte prakse, dežurnih noćnih lekara, lekara u hitnoj pomoći, lekara u kaznenim zavodima i pedijatara.

Štrajk uz poštovanje minimuma rada započeli su sindikati koji predstavljaju 45 odsto lekara opšte prakse.

Otkazi zbog pandemije

Oko 120 hiljada Italijana je zbog pandemije kovida-19 izgubilo posao, piše onlajn list “Hafington post”, pozivajući se na podatke koje je ekskluzivno dobilo od ministarstva za rad.

Italijanska vlada je među prvim anti-kovid merama još u prolećnom talasu pandemije donela odluku o zabrani otpuštanja radnika, ali kako tvrde iz sindikata, “svakodnevno primaju žalbe onih koji su otpušteni jer firme, pogovo male, nalaze načina da izbegnu zakon”.

Tanjug/AP Photo/Sergi Camara)

Među onim koji su izgubili posao zbog koronavirusa najviše je zena, 53 odsto, najbrojniji su radnici koji su radili u privatnom sektoru, a među njima oni koji su radili u kućama bilo da čuvaju stare osobe, decu ili čiste.

Italijanska vlada je od početka pandemije kovida-19, tri puta donosila mere zabrane otpuštanje radnika u vreme zarze, ali je tek najnovijom odlukom, kojom se zabranjuju otkazi do 31 marta naredne godine, predviđeno da se radnici mogu otpuštati samo u slučaju da vlasnik definitivo zatvori firmu i proglasi bankrot.

Protestuju roditelji i učenici: Onlajn nastava ne dolazi u obzir

Širom Italije raste nezadovoljstvo i protest učenika, roditelja i nastavnog osoblja, jer su škole zatvorene, a nastava se odvija onlajn, piše dnevni list “Avenire”.

Profesorka iz Kunea Sara Masoero uverena da “zatvorene škole nisu rešenje”, obavestila je svoje učenike da će svaki dan od 8 do 13 sati biti pred školom i držati svoje lekcije na otvorenom i pozvala učenike da joj se pridruze.

U Firenci učenici su samoincijativnio došli pred školu, seli na stepencice da bi pratili lekciju svoje profesorke fizike Marije Vitali koja im je ispred škole držala caš. Svi su, pše list, bili opremljeni zaštitnim maska i držali propisanu distancu.

Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini)

Već danima dve učenice osnovne škole iz Torina, Anita i Liza, protestuju protiv vladine odluke o zatvaranju škola tako što nastavu na daljinu, prate sedeći ispred svoje škole.

Ni roditelji nisu zadovoljni nastavom onlaj pa su u Milanu, piše list, organizovali grupu “za pritisak”: svaki dan sastaju se na trgu Skala.

Roditelji tvrde da nisu negazionisti, da su svesni opasnosti od koronavirusa, ali su istovremeno uvereni da zatvaranje škola nije jedino rešenje za decu.

Kontraudar iz Rusije – zvanično: “Sputnjik V” vakcina efikasna 92 odsto!

U regiji Emilija-Romanja 65 muzičkih škola, koje su takođe zatvorene, uputile su zajedničko pismo premijeru Ðuzepeu Konteu u kojem traže da im se dozvoli “makar održavanje pojedinačnih lekcija”.

A u malom mestu Reno, blizu Bolonje, 50 učenika se vratilo u školske razrede da njihovi drugovi koji imaju neki hendikep, ne bi bili sami.

U Italiji, prema podacima Ministarstva obrazovanja, ima više od osam miliona učenika i studenata.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike