Očekuje milionsku odštetu: Devojka na sudu dobila lekara koji je njenoj majci dozvolio da je rodi s poremećajem

02.12.2021

17:15

0

Istorijska presuda doneta je u Londonu

Očekuje milionsku odštetu: Devojka na sudu dobila lekara koji je njenoj majci dozvolio da je rodi s poremećajem
Evi Tumbs 4 - Copyright Printscreen Instagram/evie.toombes

Ćerka koja je tužila lekara opšte prakse svoje majke zato što joj je dozvolio da rodi dete sa poremećajem dobila je slučaj na sudu i sada doktor treba da joj isplati nekoliko miliona dolara odštete.

Evi Tumbs (20) je rođena sa spinom bifidom, zahvaljujući kojoj je uspela da dobije spor protiv doktora koji je njenu majku savetovao da ne uzima suplement koji bi mogao da spreči to stanje.

Zvezda para-preponskog jahanja na svet je došla sa stanjem prilikom kog bebina kičma i kičmena moždina ne uspevaju da se razviju u materici, što izaziva pukotinu u kičmi, zbog čega je veliki broj dana povezana na cevi 24 sata dnevno.

Uprkos svom stanju, Evi, iz Skegnesa u Linkolnširu, napravila je karijeru u preponskom jahanju, takmičeći se i sa invalidima i sa drugim jahačima.

Ona takođe obrazuje decu o nevidljivim bolestima i radi na Univerzitetu u Notingemu.

Veliki propust stručnog lica

Evi je tvrdila da je doktor Filip Mičel odgovoran za "pogrešno vođenje trudnoće" nakon što nije savetovao njenu majku, Kerolajn Tumbs, da uzima važne suplemente pre nego što zatrudni.

Printscreen Instagram/evie.toombes
 

Lekari rutinski savetuju buduće majke o prednostima uzimanja folne kiseline pre začeća i tokom prvih 12 nedelja trudnoće.

Poznato je da ovaj suplement smanjuje i rizik od spine bifide.

Advokatica Suzan Rodvej rekla je sudu da je Evinoj majci njen lekar opšte prakse rekao da će, ukoliko zatrudni, imati „normalnu, zdravu" bebu.

Sud je prihvatio ove optužbe u presudi koja je danas izrečena u Londonu, iako je doktor Mičel poricao te tvrdnje, navodeći da je gospođi Tumbs dao „razumne savete“.

Viši sud je, između ostalih, saslušao i gospođa Tumbs (50), koja je pre 20 godina posetila doktora Mičela u medicinskoj ordinaciji Hautorn u Skegnesu kako bi mu rekla da planira da rodi svoju prvu bebu u februaru 2001, piše britanski "Mirror".

 

 

- Ova odluka, da osnuje porodicu, bila je veoma važna za nju, jer je i sama izgubila roditelje kad je bila mlada. Ona i partner su se uzdržavali od seksualnih odnosa sve dok nisu dobili savet na ovim konsultacijama - rekla je advokatica sudiji.

Uprkos tome što je tokom konsultacija razgovarala o folnoj kiselini, gospođa Tumbs je insistirala da joj doktor Mičel nije rekao koliko je ona važna u prevenciji spine bifide.

- Rekao mi je da to nije potrebno i da neću morati da uzimam folnu kiselinu ukoliko sam prethodno imala dobru ishranu - kazala je Evina majka sudiji.

Nedovoljno jaka odbrana

Branilac Majkl de Navaro inistirao je da je doktor Mičelova u svoju odbranu istakao da je dao „razumne savete" kada je reč o poželjnosti uzimanja suplemenata folne kiseline.

Printscreen Instagram/evie.toombes
 

Njegova uobičajena praksa je bila da potencijalnim roditeljima kaže da oni koji se spremaju za trudnoću treba da uzimaju 400 mikrograma tokom prvog tromesečja.

Tvrdio je da bi sigurno savetovao majku da se dobro hrani i da održava potrebni nivo folne kiseline i poricao je da je izjavio da suplementi nisu potrebni.

Takođe je nagoveštavao da je gospođa Tumbs možda već bila trudna kada je otišla kod doktora.

Neočekivana presuda

Ipak, sudija Kou danas je presudila u korist tužiteljke.

- U ovim okolnostima zaključujem da gospođa Tumbs nije bila trudna kad je prvi put otišla na konsultacije kod doktora Mičela. Nije bila savetovana u skladu sa uputstvima da folnu kiselinu treba uzimati pre začeća i tokom prvih 12 nedelja trudnoće. Nije joj skrenuta pažnja o uticaju folne kiseline u prevenciji spine bifide. Da joj je dat ispravan savet, odložila bi pokušaje da zatrudni. Tako bi došlo do kasnijeg začeća i rodilo bi se zdravo dete. Stoga smatram da je tužbeni zahtev tužioca opravdan na osnovu odgovornosti koju snosi doktor - rekla je ona u presudi.

Printscreen Instagram/evie.toombes
 

Slučaj će ponovo biti vraćen na sud kako bi se utvrdila visina odštete koju će Evi dobiti osim ukoliko se suprotstavljene strane o tome ne dogovore van suda.

Ova odluka suda mogla bi da otvori put Evi da sada traži odštetu zbog svog invaliditeta, na osnovu koje bi moglo da joj bude dodeljeno odgovarajuće izdržavanje do kraja života.

Tokom postupka sud je ustanovio da je Evina pokretljivost veoma ograničena i da će joj s godinama invalidska kolica biti sve neophodnija, kao i da će joj se problemi sa crevima i bešikom pogoršavati.

Presuda bi mogla da otvori vrata drugim ljudima koji se osećaju oštećeno i koji imaju osnova da za to da krive zdravstvene radnike da traže odštetu od njih.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike