Izveštaj otkrio zverstva talibana: Pogubili desetine avganistanskih bezbednjaka

01.12.2021

09:22

0

Svi oni su se predali ili su uhapšeni u periodu između 15. avgusta i 31. oktobra

Izveštaj otkrio zverstva talibana: Pogubili desetine avganistanskih bezbednjaka
AP21276591804635 - Copyright AP photo

Pripadnici talibana pogubili su na desetine pripadnika bezbednosnih struktura bivše vlade nakon što su se ti ljudi predali posle talibanske pobede i zauzimanja Avganistan krajem leta, navodi se u novom istraživanju koje je objavio Hjuman Rajts Voč (HRV).

U izveštaju HRV detaljno su opisani "pogubljenje po kratkom postupku ili nestanci" 47 bivših pripadnika avganistanskih nacionalnih snaga bezbednosti, među kojima je bilo pripadnika vojske, policije, obaveštajnih službi i paravojnih frakcija, prenosi CNN.

Kako se navodi u izveštaju, svi oni su se predali ili su ih uhapsile talibanske snage u periodu između 15. avgusta i 31. oktobra.

Izveštaj HRV zasnovan je na ukupno 67 intervjua, uključujući 40 razgovora sa svedocima, rođacima i prijateljima žrtava, ali i na svedočenjima boraca talibana od kojih su neki ostali anonimni (iz bezbednosnih razloga).

Rezultati istrage čine da sve prethodne tvrdnje talibana upućene međunarodnoj zajednici u kojima se obavezuju da će vlada voditi inkluzivniju politiku nego pre dve decenije, zvuče kao neumesan vic.

Naime, lideri pobunjeničkog pokreta obećali su odlaganje postupaka za one koji su sarađivali sa američkim snagama tokom intervencije u Avganistanu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike