Ratni zločini australijskih vojnika, osumnjičenih za ubistva civila u Avganistanu (VIDEO)

19.11.2020

12:25 >> 12:59

0

Načelnik je najavio kraj četvorogodišnje istrage, a do sada je saslušano više od 400 svedoka i pregledano na hiljade stranica dokumenata

Ratni zločini australijskih vojnika, osumnjičenih za ubistva civila u Avganistanu (VIDEO)
Copyright Ilustracija/Profimedia

Elitne australijske trupe nezakonito su ubile 39  zatvorenika, farmera i civila u Avganistanu, piše u najnovijom vojnom izveštaju te zemlje o ratnim zločinima. Za zločine je osumnjičeno 19 aktuelnih i bivših članova australijske vojske.

Šef Generalštaba australijskih odbrambenih snaga Angus Kempbel rekao je u četvrtak da sramotni zapis uključuje navodne slučajeve u kojima su novi članovi patrole pucali u zatvorenike kako bi postigli “svoje prvo ubistvo u praksi” , poznatije kao “krvarenje”.

On je novinarima u Kanberi rekao da su ilegalna ubistva počela 2009. godine, a da se većina dogodila 2012. i 2013. Takođe, istakao je i da su neki pripadnici elitne Specijalne vazduhoplovne službe podsticali tu “sebičnu kulturu ratnika”.

Načelnik je najavio kraj četvorogodišnje istrage, a do sada je saslušano više od 400 svedoka i pregledano na hiljade stranica dokumenata.

– Narodu Avganistana, u ime australijskih odbrambenih snaga, iskreno i bezrezervno se izvinjavam zbog svih ovih prekršaja – istakao je Kempbel.

Rekao je i da je razgovarao direktno sa avganistanskim kolegama kako bi izrazio svoje kajanje.

– Takvo ponašanje duboko je nepoštovanje poverenja koje nam je ukazao avganistanski narod, a koji je od nas tražio pomoć. To je uništilo živote nekih avganistanskih porodica i zajednica, uzrokujući neizmeran bol i patnju.

Pored 39 ubistava, izveštaj iznosi i dva navoda o okrutnom mučenju, a većinu navodnih zločina su počinili i prikrili vojnici. Ipak, iako su komandanti trupa i eskadrila višeg nivoa morali da preuzmu određenu odgovornost za događaje koji su se desili tokom njihove straže, ne postoje dokazi za njihovu umešanost u ove slučajeve.

Mnoge trupe će takođe biti lišene medalja, a odbrambene snage će pretrpeti značajne strukturne promene. Takođe, tamo gde postoje verodostojni dokazi o nezakonitim ubistvima, Australija će avganistanskim porodicama nadoknaditi štetu bez čekanja da se krivični postupci završe.

– Ovo će biti važan korak u rehabilitaciji međunarodne reputacije Australije, posebno u Avganistanu – navodi se u saopštenju.

Pročitajte još: Sirijac otkrio da ga je regrutovala proturska vojska: Trebalo je samo da čuvamo vojne objekte za novac

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike