Delta soj je misteriozno nestao u Japanu, a naučnici otkrivaju šta se dogodilo

22.11.2021

15:13

0

Misteriozni nestanak petog talasa korone

Delta soj je misteriozno nestao u Japanu, a naučnici otkrivaju šta se dogodilo
japan - Copyright AP Photo/Koji Sasahara

Peti talas korone u Japanu nestao je tako dramatično da su naučnici bili prilično zbunjeni.

Jedan tim je sugerisao da je visoko zarazni delta soj mutirao do istrebljenja.

Sredinom avgusta, u Japanu je bio vrhunac zaraze, sa više od 23.000 novih slučajeva korone dnevno. Danas, ta brojka je oko 170 novozaraženih dnevno, a broj smrtnih slučajeva je jednocifren.

Pad se objašnjava visokom stopom vakcinacije, prihvatanjem zaštitnih maski i drugim faktorima, ali istraživači kažu da je čitava situacija bila krajnje neobična u odnosu na druge države koje su imale slične uslove.

Genetičar Ituro Inue smatra da je Japan imao sreću da je delta potisnula druge sojeve pre nego što je i sama nestala.

AP Photo/Koji Sasahara
 

Već neko vreme Inue sa kolegama istražuje mutacije SARS-CoV-2 i kako su pogođeni proteinom nsp14 koji je ključan za reprodukciju virusa.

RNA virusi, kao ovaj koji izazova kovid 19, imaju tendenciju da dosta mutiraju što im daje mogućnost da se brzo naviknu na novu sredinu.

Ipak, to otvara vrata za tzv. "katastrofu greške" kada loše mutacije počnu da se gomilaju i na kraju dovedu do nestanka određenog soja.

Čini se da pomenuti protein nsp14 na neki način pruža pregled grešaka i na taj način pomaže genomu virusa da ostane ispod praga katastrofalne greške.

U slučaju japanskog petog talasa koronavirusa, Inue veruje da nsp14 delta varijanta nije uspela u tom zadatku, s obzirom na genetsku studiju uzoraka prikupljenih između juna i oktobra ove godine.

Suprotno očekivanjima njegovog tima, u uzorcima je primećen nedostatak genetske raznolikosti, dok su mnogi uzorci imali genetske promene u oblasti zvanoj A394V, koja je povezana sa proteinom nsp14.

AP Photo/Nam Y. Huh
 

- Bili smo bukvalno šokirani kada smo saznali. Delta varijanta je bila izuzetno prenosiva u Japanu i potisnula je sve druge varijante. Ali kako su se mutacije gomilale, verujemo da je vremenom postao defektan virus koji više nije mogao da se replicira - objasnio je genetičar.

Ipak, ostaje nejasno zašto je Japan imao takvu sreću jer se ništa slično nije dogodilo u drugim istočnoazijskim zemljama. Ali, mutacije u virusu koje su otkrili Inue i njegove kolege otkrivene su u najmanje 24 druge države.

Ako se ova teorija potvrdi, to u najboljem slučaju znači predah za japansku populaciju, jer će vremenom do te zemlje naći i druge, uspešnije varijante, iako Inue veruje da bi aktuelne epidemiološke mere to mogle značajno da odlože. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike