Putin oštro o akcijama poljskih snaga: Bacaju suzavac i šok bombe na malu decu!

18.11.2021

19:13

0

Helikopteri patroliraju granicom i da se sirene konstantno oglašavaju

Putin oštro o akcijama  poljskih snaga: Bacaju suzavac i šok bombe na malu decu!
Copyright Vladimir Putin / Evgeny Paulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin kritikovao je postupke poljskih snaga bezbednosti protiv migranata na beloruskoj granici, posebno prema deci, u današnjem obraćanju na proširenom sastanku Ministarstva spoljnih poslova.

- Hajde da pogledamo kako se poljske snage bezbednosti ponašaju na granici. Svi to možete da vidite, na kraju krajeva, gledate na internetu i na TV. Prvo što mi pada na pamet su ta jadna deca. Ima male dece tamo, ali oni ih polivaju vodom, bacaju suzavac i šok bombe - rekao je Putin, prenosi TASS.

Putin je takođe primetio da, noću, helikopteri patroliraju granicom i da se sirene konstantno oglašavaju.

- Sećam se dobro 2014. godine, kada su poljske vlasti pokušavale da zaustave upotrebu takvih sredstava od strane ukrajinskih snaga bezbednosti. Viktor Janukovič je tada bio predsednik, kada su tvrdili da korišćenje takvih sredstava protiv civila ne sme biti dozvoljeno. I šta sada rade?, naglasio je Putin.

Migrantska kriza na beloruskim granicama sa članicama Evropske unije eskalirala je 8. novembra kada je nekoliko hiljada ljudi prišlo poljskoj granici sa beloruske strane i pokušalo da pređe u Poljsku.

Prvi rezultati sudsko-medicinske analize ukazuju na to da su poljske bezbednosne snage koristile pesticide protiv migranata na granici, izvestio je danas beloruski državni tužilac Andrej Šved.

- Preliminarni rezultati forenzičkog medicinskog pregleda, dobijeni dan ranije ukazuju na to da su poljske snage koristile jake, otrovne hemikalije sa toksičnim i iritantnim dejstvom, uključujući deltametrin, insekticid i druge, saopštila je pres služba Tužilaštva pozivajući se na državnog tužioca, prenosi TASS.

Prema Švedovim rečima, skoro 30 osoba je povređeno zbog delovanja tih supstanci.

Zemlje EU okrivile su Minsk za hibridni rat i pozvale na dodatne sankcije Belorusiji, a Lukašenko je poručio da je odgovornost za novonastalu situaciju sa migrantima na zapadnim zemljama, čija je politika, kako je rekao, naterala ljude da beže od rata, navodi TASS.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike