U Grčkoj će hapsiti antivaksere: Oni koji šire lažne vesti idu u zatvor

18.11.2021

12:04

1

Na snagu je stupila nova odredba Krivičnog zakona o širenju lažnih vesti

U Grčkoj će hapsiti antivaksere: Oni koji šire lažne vesti idu u zatvor
Tan2021-11-18_23828213_0 - Copyright AP Photo/Nam Y. Huh

Grčko tužilaštvo naložiće hapšsenje antivaksera koji pozivaju građane da se ne vakcinišu ili koji ne koriste lekarske usluge, jer ugrožavaju svoje živote i živote drugih, čime je stupila na snagu nova odredba Krivičnog zakona o širenju lažnih vesti.

U četvrtak je uhapšen advokat Nikos Antonijadis, koji je dugo bio na čelu antivakcinalnih kampanja, kome se stavlja na teret širenje lažnih vesti i podsticanje na neposlušnost, preneo je "Katimerini".

Njegovo hapšenje naložilo je atinsko tužilaštvo, koje već duže vreme vodi relevantne istrage o delovanju antivaksera.

Antonijadis, koji je u međuvremenu pušten iz pritvora, tvrdi da su kovid pacijenti intubirani bez razloga i da su vakcine imale posledice po zdravlje pacijenata.

Privatnim lekarima naloženo da pomognu zdravstvenom sistemu

Grčke vlasti naložile su danas lekarima iz privatnog sektora u pet regiona na severu zemlje da pomognu domaćem zdravstvenom sistemu dok se bori sa velikim brojem inficiranih kovidom 19.

AP Photo/Franc Zhurda
 

Vlada u Atini je i ranije ovog meseca pozvala lekare iz privatnog sektora da pomognu, pošto su grčke bolnice i odeljenja intenzivne nege bili preplavljeni zbog porasta novozaraženih poslednjih nedelja, prenosi agencija Rojters.

Grčka je danas prijavila 6.682 novozaraženih i 87 smrtnih slučajeva, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 853.841 od početka pandemije prošle godine, dok je 17.012 ljudi umrlo.

Grčka vlada je početkom novembra uvela ograničenja nevakcinisanim građanima u pokušaju da obuzda skok brojeva.

Oko 61,8 odsto od ukupno 11 miliona stanovnika je potpuno vakcinisano, dok se vlasti nadaju da će uskoro biti postignuta stopa od oko 70 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike