Rusi napravili novi lek protiv korona virusa: Poznato koliko je efikasan

17.11.2021

17:20

0

Lek je napravljen na bazi monoklonskih antitela

Rusi napravili novi lek protiv korona virusa: Poznato koliko je efikasan
Ilustracija - Copyright Pixabay

Stručnjaci sa Instituta za molekularnu biologiju „Engelhart“ Ruske akademije nauka napravili su lek na bazi monoklonskih antitela koji neutrališe virus korona SARS-CoV-2, izjavio je direktor instituta, akademik Aleksandar Makarov na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o razvoju genetskih tehnologija.

Akademik je podsetio da su pre godinu dana naučnici objavili da su napravili jedan od prvih testova za analizu antitela protiv virusa korona koji je pomogao u potrazi za donatorima za transfuziju krvi teško bolesnim pacijentima.

Uz pomoć tog testa, naučnici sa Instituta „Engelhart“ u saradnji sa lekarima Federalne biomedicinske agencije i stručnjacima sa Sibirskog odeljenja Ruske akademije nauka „napravili lek na bazi monoklonskih antitela koji neutrališe virus korona, uključujući i delta i gama sojeve“, objasnio je Makarov.

- Odabrana je doza antitela koja smanjuje virusno opterećenje za sto hiljada puta, što ne zaostaje za rezultatima upotrebe poznatog američkog leka "Regeneron" - saopštio je direktor instituta.

Kako je dodao, visoka efikasnost novog leka dokazana je tokom laboratorijskih ispitivanja, između ostalog i na životinjama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike