Samoprozvani šaman dobio 41 mesec zatvorske kazne zbog upada u Kapitol

17.11.2021

19:57

0

Sklopio sporazum o priznavanju krivice

Samoprozvani šaman dobio 41 mesec zatvorske kazne zbog upada u Kapitol
šaman - Copyright AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File

Američki savezni sudija je osudio Džejkoba Čenslija, poznatog i kao "Qanon Šaman", na 41 mesec zatvora zbog njegove uloge u pobuni na Kapitolu u januaru ove godine.

Čensli se nagodio da se izjasni krivim po jednoj tački opstrukcije u septembru nakon što je proveo osam meseci u zatvoru.

Američki okružni sudija Rojs C. Lambert ranije je odbio tri Čenslijeva zahteva za oslobađanjem pre izricanja kazne, navodeći da postoji rizik od bekstva.

 

 

Američki tužilac Kimberli Luiz Pašal, član tužilaštva, zatražila je od Lamberta da izrekne maksimalnu moguću kaznu za Čenslija: 51 mesec zatvora, nakon čega sledi tri godine puštanja na slobodu pod nadzorom i novčana kazna od 2.000 dolara.

Lambert je rekao Čensliju da misli da se iskreno kaje zbog svog zločina i da je "pametan" da sklopi sporazum o priznanju krivice i da ne ide na suđenje jer je mogao da se suoči sa većom kaznom.

Čensliju je dijagnostifikovano nekoliko mentalnih bolesti, uključujući šizofreniju i bipolarni poremećaj u julu nakon što mu se mentalno stanje pogoršalo dok je bio u samici u zatvoru u Virdžiniji. Neki od Čenslijevih medicinskih kartona iz 2006. iz njegovog vremena u mornarici pokazuju slične probleme mentalnog zdravlja, ali doktori to nikada nisu rekli Čensliju, rekao je Votkins.

Votkins je tvrdio da Čensli "nije bio planer ili organizator" nereda na Kapitolu, ali je sudija Lambert ubacio da je Čensli "napravio od sebe imidž pobune" zbog farbanja lica i rogova koje je nosio 6. januara.

Čensli je rekao da je preživeo vreme u zatvoru razmišljajući o svom zločinu dok je bio u samici. Čenslijevo vreme u zatvoru ga je "istraumiralo" i ostavilo mu "sede dlake" zbog stresa pod kojim je, rekao je na sudu.

Čensli je rekao da je u zatvoru naučio da sloboda „mora da se koristi sa odgovornošću“ i da je želeo da iskoristi vreme na sudu da kaže da je „pogrešio što je ušao u Kapitol“. Čensli je na sudu rekao da "nikada više nije želeo da prođe kroz nešto slično" i rekao da "nikada više neće ponoviti krivično delo".

Skoro 700 ljudi je uhapšeno, a više od 100 se izjasnilo krivim za zločine u vezi sa neredima na Kapitolu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir/Index

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike