Eskalacija sukoba na granici Jermenije i Azerbejdžana: Situacija je vanredna, koriste se oklopna vozila i artiljerija (VIDEO)

16.11.2021

17:11

0

Intenzivne borbe se nastavljaju duž cele jugoistočne granice

Eskalacija sukoba na granici Jermenije i Azerbejdžana: Situacija je vanredna, koriste se oklopna vozila i artiljerija (VIDEO)
3 - Copyright Printscreen Twitter/Youtube

Jermenska vojska saopštila je danas da je pretrpela gubitke i izgubila dve pozicije tokom azerbejdžanskog napada na istočnoj granici dve zemlje.

Ministarstvo odbrane iz Jerevana navelo je da je do 16.00 situacija na istočnoj granici ostala "izuzetno napeta", preneo je Armenpres.

- Kao rezultat sukoba koji su počeli zbog azerbejdžanskog napada na jermenske pozicije, ima ubijenih i ranjenih na jermenskoj strani, a informacija o gubicima i dalje se proverava, dok je potvrđen gubitak dve pozicije - navelo je ministarstvo.

Dodaje se da su kontramere jermenske vojske nanele veliku štetu azerbejdžanskim snagama po pitanju ljudstva i materijalnih gubitaka.

Ministarstvo odbrane dodaje da se intenzivne borbe nastavljaju.

Poginulo 15 jermenskih vojnika, 12 zarobljeno

Jermenski parlament objavio je danas da je 15 jermenskih vojnika poginulo u sukobima sa azerbejdžanskim snagama na granici, javila je agencija Interfaks.

 

 

Ranije u toku dana Jermenija je zamolila Rusiju da joj pomogne da odbrani svoj teritorijalni integritet od Azerbejdžana.

Neposredno uoči objave jermenskog parlamenta oglasilo se i jermensko ministarstvo odbrane, koje je saopštilo da je 12 jermenskih vojnika zarobljeno.

- Intenzitet borbe nije opao. Kao rezultat odmazde jermenskih snaga, neprijatelj je pretrpeo velike gubitke u ljudstvu, a oko desetak oklopnih vozila im je uništeno ili oštećeno. Jermenska strana ima gubitke, takođe. Vrše se provere, a 12 jermenskih vojnika je zarobljeno - objavio je TASS.

Saradnja sa Rusijom

Rusija i Jermenija su u konsultacijama putem diplomatskih i vojnih kanala, izjavio je danas za agenciju TASS jermenski ambasador u Moskvi Vardan Toganjan.

 

 

- Nakon pogoršanja situacije na granici, u toku su konsultacije putem vojnih, diplomatskih i ostalih kanala - rekao je jermenski ambasador.

Situacija u Nagorno-Karabahu i susednom regionu Sjunik u Jermeniji drastično se pogoršala u novembru, dodaje ruska novinska agencija.

- Situacija je vanredna. Trupe su izvršile invaziju na suverenu teritoriju, u toku su borbe duž cele jugoistočne granice, ima žrtava, koriste se oklopna vozila i artiljerija - upozorio je ambasador.

Reakcija Azerbejdžana

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev je tokom razgovora sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom nazvao Jerevan krivcem za zaoštravanje situacije.

 

 

Alijev je rekao da na azerbejdžanskoj strani ima ranjenih, ističući da je „pružen adekvatan odgovor na provokaciju Jermenije", navodi pres-služba azerbejdžanskog lidera.

Sa svoje strane, Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana optužilo je Jermeniju da namerno zaoštrava situaciju na granici dveju zemalja.

- Nezakonita poseta bivšeg ministra odbrane Jermenije teritoriji Azerbejdžana, koju privremeno kontrolišu ruski mirovnjaci, i održavanje vojnih okupljanja tamo, koncentracija oko 60 vojnika Oružanih snaga Jermenije na putu ka položajima azerbejdžanske vojske u Lačinu, kao i intenzivna paljba na položaje azerbejdžanske vojske pokazuje da jermenska strana namerno zaoštrava situaciju - navodi se u saopštenju.

 

 

Ministarstvo spoljnih poslova tvrdi i da sve to pokazuje da Jerevan nije zainteresovan za obezbeđivanje mira i bezbednosti u regionu, kao ni za delimitaciju granica sa Azerbejdžanom.

- Naglašavamo da je napetost u regionu još jedna vojno-politička provokacija Jermenije. Glavna odgovornost za trenutne tenzije leži direktno na vojno-političkom rukovodstvu Jermenije - dodaje se u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: V. T.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike