Nakon mesec dana od zaključavanja: Ova evropska država zabranjuje pristup skupštini nevakcinisanim poslanicima

12.11.2021

15:26

0

U isto vreme plate će im biti suspendovane ako ne budu u mogućnosti da rade u parlamentu

Nakon mesec dana od zaključavanja: Ova evropska država zabranjuje pristup skupštini nevakcinisanim poslanicima
rusija-koronavirus - Copyright Profimedia

Letonija je danas zabranila nevakcinisanim poslanicima da prisustvuju sastancima parlamenta, bilo lično bilo, na daljinu, od ponedeljka, kada se završava zaključavanje koje je trajalo mesec dana.

U isto vreme plate će im biti suspendovane ako ne budu u mogućnosti da rade u parlamentu, preneo je AP.

Zakon, koji je usvojila skupština sa 62 glasa "za" i sedam glasova "protiv", uz dva uzdržana glasa i 29 odsutnih poslanika, zahteva od članova parlamenta i lokalnih organa vlasti da budu vakcinisani protiv kovid-19.

Baltik njuz servis (BNS) je izvestio da poslanik može da prisustvuje sastancima nakon što skupštinskom odboru za mandat, etiku i podneske predoči sertifikat koji potvrđuje da je vakcinisan ili da se oporavio od korona virusa ili ima mišljenje specijaliste kliničke univerzitetske bolnice kojim se preporučuje odlaganje vakcinacije na određeno vreme, zajedno sa negativnim testom na kovid-19.

Zakon stupa na snagu 15. novembra i ostaće na snazi do 1. jula, naveo je BNS.

Letonska televizija je javila da 91 od 100 poslanika u parlamentu ima sertifikat, dok od 758 lokalnih zvaničnika njih 696 ima sertifikat.

Prošlog meseca, Letonija je uvela policijski čas od 20.00 časova uveče do 5.00 časova ujutru zbog pogoršanja situacije sa koronavirusom.

Većina prodavnica je zatvorena, a okupljanja u zatvorenom i na otvorenom, uključujući zabavne, sportske i kulturne dogadaje, nisu dozvoljena.

Ova ogranicenja prestaju 15. novembra

Početkom meseca, skupština Letonije je ovlastila poslodavce da otpuštaju zaposlene koji moraju da se vakcinišu protiv korona virusa, ali odbijaju da to učine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike