Putin poručio SZO: Požurite sa priznavanjem vakcina, svetu preti pojava novih sojeva

12.11.2021

15:23

0

Ruski lider je naglasio da bi Svetska zdravstvena organizacija mogla da ubrza procedure procene kvaliteta i bezbednosti vakcina

Putin poručio SZO: Požurite sa priznavanjem vakcina, svetu preti pojava novih sojeva
Copyright Vladimir Putin / Evgeny Paulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin ne isključuje mogućnost da se u svetu mogu pojaviti novi, opasniji sojevi virusa korona, istakavši da bi Svetska zdravstvena organizacija mogla da ubrza priznavanje novih vakcina protiv kovida 19.

- U azijsko-pacifičkom regionu i u svetu generalno i dalje postoje brojni socijalno-ekonomski i drugi problemi o kojima ste vi već govorili, a i virus korona je daleko od poraza. Nije isključena pojava novih, pa čak i opasnijih sojeva te infekcije, rekao je Putin, govoreći na samitu foruma „Azijsko-pacifička saradnja“ koji je održan u formatu video-konferencije.

Takođe je istakao da je neophodno učiniti sve kako bi se ojačali zdravstveni sistemi zemalja.


- Rešavanju tih velikih zadataka sigurno bi doprinelo kvalitetno jačanje međunarodne saradnje u medicinskoj i farmaceutskoj sferi, konstatovao je ruski lider.

Istovremeno je pozvao da se što pre uzajamno priznaju vakcine i sertifikati o vakcinaciji protiv virusa korona u svetu, podsetivši da je Rusija iznela tu inicijativu na nedavno održanom samitu G20.

- Siguran sam da što pre to bude urađeno, lakše će se u potpunosti obnoviti globalna poslovna, turistička i druga aktivnost. Naša zemlja će nastaviti da pruža pomoć svim zemljama kojima je to potrebno isporukama vakcina, lekova, opreme, testova, sredstava za ličnu zaštitu, precizirao je Putin.

S tim u vezi ruski lider je naglasio da bi Svetska zdravstvena organizacija mogla da ubrza procedure procene kvaliteta i bezbednosti vakcina protiv virusa korona, što bi doprinelo međusobnom priznavanju sertifikata.

On je naglasio da delatnost SZO zaslužuje svu podršku, te da su koraci koju narušavanju prerogativ SZO neprihvatljivi.

 - Uz našu zajedničku pomoć SZO bi mogla još aktivnije da se pozabavi masovnom imunizacijom stanovništva, s obzirom da, nažalost, kako je već rečeno, mnoge zemlje nemaju pristup vakcinama, naglasio je Putin.

Kako je dodao, to se događa, između ostalog, i zbog nelojalne konkurencije, protekcionizma i nespremnosti pojedinih zemalja na uzajamno priznavanje vakcina i sertifikata.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike