Preživela pucnje u glavu i vrat, pa našla svoju sreću: Udala se najmlađa dobitnica Nobelove nagrade

10.11.2021

08:37

0

Danas je poseban dan u mom životu - napisala je Malala Jusufzai, najmlađa osvajačica Nobelove nagrade

Preživela pucnje u glavu i vrat, pa našla svoju sreću: Udala se najmlađa dobitnica Nobelove nagrade
Tan2021-11-9_23044744_0 - Copyright AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Dobitnica Nobelove nagrade za mir i aktivistkinja za ljudska prava Malala Jusufzai objavila je da se udala za partnera Asera Malika na skromnoj ceremoniji u Birmingemu.

Malala (24), pakistanska aktivistkinja za pravo žena na obrazovanje, objavila je na svom Tviter nalogu fotografije venčanja na kojoj su pored Malika i članovi njihovih porodica.

- Danas je poseban dan u mom životu, Aser i ja smo se vezali da budemo partneri do kraja života. Uzbuđeni smo što ćemo ići zajedno putem koji je pred nama - napisala je Jusufzai, prenosi AP.

Poznata je kao borac za pravo na obrazovanje i prava žena, posebno u dolini Svat, gde su Talibani zabranili devojčicama da pohađaju školu.

Na nju je 9. oktobra 2012. godine izveden atentat, kada je napadač ušao u školski autobus prilikom njenog povratka iz škole i ispalio joj dva hica u glavu i vrat.

Odgovornost za napad su preuzeli talibani.

Nakon atentata je bila u kritičnom stanju, ali joj se zdravstveno stanje poboljšalo pa je prebačena u Birmingem na dalje lečenje.

Ovaj atentat je pokrenuo podršku Malali Jusufzai širom sveta, a specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za globalno obrazovanje Gordon Braun je pokrenuo peticiju pod sloganom „Ja sam Malala“ sa ciljem da sva deca širom sveta do kraja 2015. godine budu u školama.

Peticija je dovela do toga da je Pakistan ratifikovao prvu povelju o pravu na obrazovanje.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike