2G na snazi u Austriji: Na javna mesta ne mogu čak ni testirani, policija na sve strane kontroliše

09.11.2021

09:51

0

Autor: 24sedam

Ministar unutrašnjih poslova najavio da će dosadašnjih 4.000 policajaca dobiti pojačanje

2G na snazi u Austriji: Na javna mesta ne mogu čak ni testirani, policija na sve strane kontroliše
Tan2021-10-22_142616114_0 - Copyright Dominic Lipinski/PA via AP

Juče je na snagu stupilo pravilo 2G u Austriji koje je zamenilo do sada važeće pravilo 3G. Oba naziva sadrže prva slova uslova koji građani moraju da ispune kako bi imali pristup gastronomskim, zabavnim i kulturnim objektima: 3G je akronim za "geimpft, getestet, genesen" što u prevodu znači "vakcinisan(a), testiran(a), preležao/la". Pravilo 2G izbacuje mogućnost testiranja.

Do juče je pravilo 2G važilo samo u Beču, a sada je njegovo važenje prošireno i na ostatak zemlje. Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nemaher najavio je da će pored dosadašnjih 4.000 policijskih službenika koji svakodnevno vrše inspekciju poštovanja epidemioloških mera da se pridruži još 800 policajaca.

Kancelar austrijske vlade Aleksandar Šalenberg najavio je da će pravilo 2G da važi za sve lokacije gde je do sada na snazi bilo pravilo 3G, kao i za posetioce bolnica i staračkih domova, kao i za bilo koje skupove koji broje više od 25 ljudi.

- Ove mere su podsticaj za građane da se vakcinišu. Naša je odgovornost da štitimo ljude koji žive u našoj zemlji. Približavamo se zimskoj sezoni i božićnim praznicima i treća doza vakcine je jedino sredstvo kojim možemo da pobedimo četvrti talas virusa korona - izjavio je Šalenberg na sastanku ministara federalne vlade i guvernera država.

Kazne za građane koji ne ispunjavaju uslove pravila 2G mogu da iznose i do 500 evra, a za vlasnike lokala u kojima su oni uhvaćeni do 3.600 evra. Tranzicioni period u kojem građani mogu da ispune 2G pravilo imajući potvrdu o prvoj dozi vakcine zajedno sa negativnim PCR testom trajaće do 5. decembra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike