Skandal kakav svet ne pamti: Antivakseri plaćali doktorima da im ubrizgaju vodu, ovi im dali prave vakcine! To je samo deo priče

08.11.2021

14:12

0

Do lažne potvrde o vakcinaciji može se doći i u Bugarskoj za oko 300 evra

Skandal kakav svet ne pamti: Antivakseri plaćali doktorima da im ubrizgaju vodu, ovi im dali prave vakcine! To je samo deo priče
vakcinacija - Copyright Profimedia

Veoma zanimljiv slučaj dogodio se u Grčkoj gde je izdat veliki broj lažnih potvrda o vakcinaciji čije se cene kreću i do 400 evra.

Naime, Grci koji ne žele da se vakcinišu, a hoće da izbegnu testiranja na koronavirus dvaput nedeljno, odlučili su da se podvrgnu "lažnim vakcinacijama". Kako izveštavaju lokalni mediji, postoje čak i punktovi gde se odigravaju lažne vakcinacije, a antivakseri su doktorima plaćali da im umesto leka protiv koronavirusa ubrizgavaju vodu.

Međutim, ispostavilo se da su lekari primali novac, govoreći da će im ubrizgati vodu, ali su im zapravo davali prave vakcine.

Kako se navodi, to su učinili jer su se plašili da će ih vlasti raskrinkati.

Profimedia
Nevakcinisani moraju da se testiraju dvaput nedeljno

Da skandal bude veći, utvrđeno je da u Grčkoj, od 2.000 punktova za vakcinaciju, koliko ih ukupno ima, između 100 i 200 je bilo umešano u davanje "lažnih" vakcina.

Osim toga, mnogi su primili mito kako bi izdavali lažne potvrde o vakcinaciji.

Agencija AP je u septembru izvestila da je Grčka uvela stroge mere zbog izdavanja lažnih sertifikata.

U Bugarskoj cveta biznis

Grčki portal Protothema prenosi da se za 300 evra može nabaviti lažna potvrda o vakcinaciji iz Bugarske. Najveći broj "mušterija" je iz severnog dela zemlje. Sve što je potrebno jeste da se ode do Sofije gde se može dobiti neophodni sertifikat koji traži Evropska unija.

Sa druge strane, Bugarska obara rekorde kada je reč o broju smrtnih slučajeva od koronavirusa, ali to ne sprečava preduzimljive ljude da se bave biznisom.

Kako se navodi, u toj zemlji građane vakcinišu uglavnom porodični doktori u nekontrolisanim uslovima (kada je pacijent sam sa lekarom), dok se na punktovima stvaraju gužve što muljatori iskorišćavaju. To im omogućava da pacijentima izdaju potvrde iako ih uopšte nisu vakcinisali. Slično se događa i u Grčkoj.

Podsetimo, početkom novembra grčka vlada je usvojila nove mere protiv koronavirusa koje će važiti samo za nevakcinisane građane.

Nevakcinisani će morati da imaju negativan brzi antigenski ili PCR test da bi ušli u banke, javne kancelarije, maloprodajne objekte, mešovite zabavne prostore i frizerske salone.

Ova odredba se neće odnositi jedino na prodavnice prehrambenih proizvoda i verske objekte.
Prema novim pravilima, svi nevakcinisani zaposleni građani u privatnom i javnom sektoru moraće da prilažu dva antikovid testa nedeljno.

Grčka pravoslavna crkva zatražila je od svojih vernika da službama prisustvuju sa potvrdom o vakcinaciji ili sa negativnim testom na koronavirus.

Sveti sinod grčke pravoslavne crkve uputio je tu preporuku svim parohijama u zemlji, ali nije navedeno da li je njeno sprovođenje obavezno.

Tanjug/AP photo
 

Istovremeno, stotine grčkih zdravstvenih radnika nasztavljaju sa protestima protiv obavezne vakcinacije.

Sindikati zdravstvenih radnika navode da nisu protiv vakcinacije, ali da smatraju da ona ne treba da bude obavezna.

Imunizacija je u Grčkoj obavezna za zaposlene u zdravstvenom sektoru, kao i za one koji rade u staračkim domovima.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike