Upozorenje naučnika: Velika solarna oluja pogađa Zemlju ovog vikenda (VIDEO)

30.10.2021

17:05

0

Oluja je svrstana u kategoriju G3 na skali od pet

Upozorenje naučnika: Velika solarna oluja pogađa Zemlju ovog vikenda (VIDEO)
Screenshot (5) - Copyright Foto: Youtube/Printscreen

Velika solarna oluja pogodiće Zemlju tokom ovog vikenda, a do naše planete stigla je brzinom od 973 kilometra u sekundi.

Sunce je „ispalilo“ veliku solarnu baklju 28. oktobra, a njene čestice pogodiće Zemlju kao jaka geomagnetna oluja u subotu i nedelju, objavio je Centar za predviđanje svemirskog vremena (SVPC) američke Nacionalne administracije za atmosferu i okeane (NOAA).

Oluja je svrstana u kategoriju G3 na skali od pet.

SVPC upozorava da je moguć uticaj solarne oluje na satelitsku navigaciju i radio-talasnu navigaciju, na sisteme za prenos energije i na moguću pojavu aurore mnogo dalje nego što je uobičajeno.

Kako je upozorila Laboratorija za Sunčevo zračenje Instituta za fiziku Ruske akademije nauka, radi se o jednoj od najvećih Sunčevih aktivnosti u poslednjih nekoliko godina.

- U prethodnih nekoliko dana, zabeleženo je 14 Sunčevih baklji, uključujući dve veoma jake i jednu izuzetno jaku - saopšteno je iz te laboratorije.

Naučnici objašnjavaju da su skoro sve Sunčeve baklje zabeležene u istom regionu Sunca, označenom brojem 2887. U tom regionu zabeležena je jaka magnetna aktivnost i formirano je oko 30 sunčevih pega.

Poređenja radi, navode ruski naučnici, od 2018. godine zabeleže su samo dve izuzetno jake Sunčeve baklje, uključujući o ovu poslednju.

Ruski naučnici navode kako bi solarna oluja mogla da utiče na različite električne uređaje, te na svemirske letelice, kao što su sateliti, kao i na satelitsku i radio navigaciju.

Dr Sergej Kuzin, glavni naučnik u Laboratoriji za Sunčevo zračenje, kaže da snaga geomagnetne oluje nije direktno u korelaciji sa snagom Sunčeve baklje, već zavisi od niza faktora.

- Dva su veoma važna faktora: uticaj na tehnologiju i na ljudsku dobrobit. Njihov uticaj je veći psihološki nego kada je u pitanju sama magnetna snaga na ljude - kazao je Kuzin.

On je objasnio i da su životinje pogođenije nego ljudi, naročito one koje puteve svog kretanja zasnivaju na Zemljinom magnetnom polju, kao što su ptice selice.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike