Novi zid u Evropi: Poljska građevinu prema Belorusiji plaća 402 miliona dolara, razlog - migranti

30.10.2021

05:38

0

Poljska je podigla ogradu sa bodljikavom žicom prema Belorusiji i poslala tamo hiljade vojnika i policajaca, ali mere nisu uspele da zaustave priliv migranata

Novi zid u Evropi: Poljska građevinu prema Belorusiji plaća 402 miliona dolara, razlog - migranti
Copyright Profimedia

Poljski poslanici odobrili su brzu izgradnju zida vrednog 402 miliona dolara na granici sa Belorusijom, u nastojanju da zaustave sve veći priliv migranata.


Za realizaciju ovog plana na predlog vlade, koji podrazumeva izgradnju zida sa senzorima pokreta, nakon jučerašnje potvrde u parlamentu, potrebno još samo odobrenje predsednika Andžeja Dude, prenosi AP.

Poljska i druge zemlje EU optužuju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da ohrabruje i pomaže migrante sa Bliskog istoka i Afrike da traže ulazak u EU preko njihovih granica sa Belorusijom.

Oni navode da vlada u Minsku nastoji da destabilizuje celu Uniju kao odmazdu za sankcije Zapada.

Neki migranti, uglavnom iz Iraka i Sirije, umrli su od iscrpljenosti u blizini granice između Poljske i Belorusije, koja prolazi preko 400 kilometara kroz šume, močvarno područje i duž reke Bug.

Poljska je podigla ogradu sa bodljikavom žicom prema Belorusiji i poslala tamo hiljade vojnika i policajaca, ali mere nisu uspele da zaustave priliv migranata, iako graničari imaju, prema novom poljskom zakonu, ovlašćenja da vraćaju migrante odmah nazad preko granice.

Nešto ranije, Lukašenko je o migracijama i stanju u ovom delu Evrope, naveo da će se Belorusija boriti.

- Poljaci na granici sa Belorusijom boriće se protiv ilegalne migracije tenkovima ‘Leopard’. Verovatno će vas to iznenaditi. Ali kako se boriti tenkovima protiv civila, ne znam. Oni samo traže bilo kakav izgovor da približe svoje trupe do naših granica. Čitajte – granica Savezne države. Mi sve to vidimo i, naravno, vrlo oštro ćemo reagovati na to. Sačekaćemo još neko vreme i upozoriti ih. A onda imamo šta da približimo granicama. Imamo i mi, a kamoli Ruska Federacija. Dejstvovaćemo oštro, ne obazirući se ni na kakve kritike sa njihove strane, naglasio je Lukašenko, prenosi agencija Belta.

Bonus video:
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike