Bivši izaslanik za Avganistan opleo po Bajdenu: Od mene su napravili žrtvenog jarca (VIDEO)

25.10.2021

09:32

0

Zalmaj Halizad je govorio o haotičnom povlačenju iz Avganistana

Bivši izaslanik za Avganistan opleo po Bajdenu: Od mene su napravili žrtvenog jarca (VIDEO)
Youtube/Face the Nation

Bivši izaslanik predsednika SAD Džozefa Bajdena za Avganistan, Zalmaj Halizad, izjavio je da je napustio administraciju jer interne debate nisu bile zasnovane na činjenicama na terenu.

- Jedan od razloga zbog kojeg sam napustio vladu je činjenica da debata nije onakva kako bi trebalo da bude - utemeljena na realnosti i na osnovama onoga što se desilo, odnosno, činjenica - izjavio je Halizad.

AP Photo/Evan Vucci
 

Rekao je da je Amerika trebalo da "jače pritisne predsednika Avganistana Ašrafa Ganija", priznajući da SAD nisu bile dovoljno čvrste prema bivšem avganistanskom lideru, koji je napustio zemlju kada su talibani ušli u Kabul 15. avgusta.

Priznao je i da proces okončanja rata nije bio najbolji.

- Ne kažem da je to bilo dobro povlačenje. Bilo je loše na kraju, nema dileme. Moglo je i da bude mnogo gore - dodao je Halizad.

Nakon ulaska u Belu kuću, predsednik Bajden doneo je "odluku o povlačenju na bazi rasporeda", pritom ne vodeći računa o uslovima, tvrdi Halid.

- Oni iznad mene doneli su tu odluku. Žao mi je što su me neki iz Vašingtona načinili žrtvenim jarcem, odgovornim za haotično povlačenje iz Avganistana i za islamističko preuzimanje vlasti - poručio je.

 

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti