Šokantan slučaj trese Britaniju! Vojnik optužen da je ubio prostitutku, telo je bacio u septičku jamu

24.10.2021

14:50

0

Autor: M. M.

Telo Agnes Vandžiru pronađeno je u septičkoj jami hotela “Lajons kort” u Nanjukiju

Šokantan slučaj trese Britaniju! Vojnik optužen da je ubio prostitutku, telo je bacio u septičku jamu
Pixabay/fsHH - Copyright Pixabay/fsHH

Oficiri britanske armije optuženi su da su zataškali ubistvo 21-godišnje prostitutke koju su navodno ubili vojnici pre skoro deceniju.

Telo Agnes Vandžiru pronađeno je u septičkoj jami hotela “Lajons kort” u Nanjukiju, dva meseca nakon nestanka u martu 2012. Grad je udaljen 10 minuta vožnje od baze britanske armije u Keniji, piše “Indipendent”.

“Sandej tajms” navodi da se jedan vojnik obratio “pravim ljudima” neposredno nakon što je čuo da je njegov kolega iz odreda priznao ubistvo, ali da mu je rečeno da “ćuti” kad je to prijavio i da nisu preduzete nikakve mere povodom toga.

"Ćuti i odlazi"

- Rekao sam pravim ljudima. Svima. Svim momcima, svim višim oficirima koji su bili tamo – rekao je anonimni “vojnik Y”, kako se predstavio listu.

- Otišao sam više u hijerarhiji, ljudima koji bi trebalo da se bave time. Nazvali su me lažovom. Suštinski su rekli: “Ćuti i odlazi” – dodao je.

“Sandej tajms” navodi da su kolege identifikovale vojnika iz puka vojvode od Lankastera odgovornog za ubistvo, ali je u listu predstavljen kako “vojnik X”.

Vojnik Y je rekao da mu je vojnik X pokazao telo ubijene prostitutke u septičkoj jami.

- Odveo me je do jame i podigao poklopac, pogledao sam unutra i samo se sećam da sam je video tamo – naveo je vojnik Y.

- Moje srce je potonulo. Um mi se zamračio. Jedina stvar koju sam mogao da mu kažem je bilo: “Ovo ti nikad neću oprostiti” - rekao je.

Agnesino telo otkriveno je dva meseca kasnije, nakon što se odred vratio u Britaniju. Inicijalna istraga smrti nije bila uspešna, ali je nova pokrenuta nakon što je istraga odlagana do 2019. otkrila da je Agnes ubijena. Sudija Ndžeri Tuku je u istrazi zapisala da je “oformila mišljenje da su Agnes ubili britanski vojnici”.

Vojnik X porekao je umešanost u njeno ubistvo. U smrtovnici se navodi da je uzrok smrti Agnes posledica ubodnih rana na grudima i abdomen. Postoje i dokazi da je pretučena, iako je zbog stanja tela bilo nejasno da li je seksualno napadnuta.

Napustila bar sa dvojicom vojnika

Agnes, poznata kao prostitutka, poslednji put je viđena kako napušta hotelski bar sa dvojicom britanskih vojnika 31. marta 2012. Laburistički ministar odbrane iz senke Džon Hili optužio je torijevskog kolegu Bena Volasa da ne uzima slučaj dovoljno ozbiljno Ii da bi trebao da pokrene punu saradnju sa kenijskom policijom i lansira istragu o mogućem zataškavanju u komandi, vojnoj policiji ili Ministarstvu odbrane.

- Detalji o smrti ove mlade Kenijke su užasni, ali i dalje nema akcije ministara u vezi izveštaja o teškim propustima britanske armije koji su izloženi u ovom slučaju – rekao je Hili, dodajući da se sada, devet godina kasnije, “mora izvršiti pravda za Agnes i njenu porodicu”.

Laburistički poslanik Džes Filips je na “Tviteru” ocenio da je ovo “tragična priča” i da će ona “pritisnuti ministra odbrane da pruži odgovore”.

- Njeno ime je bilo Agnes Vandžiru i dugujemo joj - istakao je.

Nestao nalog za ispitivanje osumnjičenih

Agnes je bila frizerka koja je postala prostitutka kako bi izdržavala svoju petomesečnu ćerkicu Stejsi. Njeno telo je pronađeno golo u jami iza soba u kojima odsedaju vojnici, bez nekih prsta na rukama i nogama usled raspadanja. Agnes je imala ubodnu ranu od dva centimetra na donjem desnom delu abdomena i povredu nanetu tupim predmetom na grudima. Pluća su joj takođe otkazala.

Istraga njene smrti je zapela kad je “nestao” zahtev kenijske policije u junu 2012. da se ispitaju devetorica vojnika, upućen britanskoj Kraljevskoj vojnoj policiji (RMP). Detektivi su zatražili od RMP da postavi tim vojnicima 13 pitanja, uključujući da li su imali seks sa Agnes u noći kad je nestala.

Fotografija žrtve je bila uključena u zahtev, a detektivi su tražili i DNK uzorak devetorice muškaraca. Vojnik koji je navodno priznao ubistvo nije bio među tom devetoricom, navodi “Sandej tajms”.

Portparol britanskog Ministarstva odbrane rekao je da “nadležnost za ovu istragu pripada kenijskoj policiji” i da su oni “trenutno u diskusiji sa kenijskim vlastima da utvrde kakva je podrška potrebna”.

- Zbog predmeta ove tekuće istrage bilo bi neprikladno dalje komentarisati – dodao je.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike