Demonstranti verbalno napali i pretili novinarima: Nemiri zbog kovid propusnica u Italiji se nastavljaju

18.10.2021

23:29

0

Autor: A. S.

U saopštenju novinarskog udruženja navodi se da su novinari, na žalost, postali redovna meta aktivista “no grin pas” i protesta lučkih radnika luke u Trstu

Demonstranti verbalno napali i pretili novinarima: Nemiri zbog kovid propusnica u Italiji se nastavljaju
Tanjug/AP

Moćno nacionalno udruženje italijanske štampe Ašostampa saopštilo je danas da oštro osuđuje napade lučkih radnika u Trstu na novinare.


Prema saopštenju Udruženja koje su preneli italijanski mediji, demonstranti su uvredama i pretnjama napali novinare koji su izveštavali sa protesta, a nekima su onemogućili direktno javljanje u program.

Radnici luke u Trstu protestuju zbog obaveze koju je uvela vlada da od 15. oktobra niko ne može da radi, a da ne poseduje “zelenu propusnicu”, to jest potvrdu o vakcinaciji protiv kovida19.

U saopštenju novinarskog udruženja navodi se da su novinari, na žalost, postali redovna meta aktivista “no grin pas” i protesta lučkih radnika luke u Trstu.

Danas je policija bila primorana da novinare, koji izveštavaju sa protesta, “obezbedi” stavljajući ih u prostor zaštićen metalnim ogradamna.

Udruženje italijanske štampe ističe svoju solidarnost sa kolegama i ukazuje da su “napadi na novinare u stvari atak na slobodu izražavanja i informisanja koju garantuje član 21 italijanskog Ustava”.

Kako izveštavaju mediji, među lučke radnike umešali su se i aktivisti ”no grin pas”, pa je intervenisala i policija koja je vodenim topovima i suzavcem rasterala demonstrante iz luke.

Blokada luke je ukinuta, ali se oko dve hiljade demonstranata pomerilo na centralni trg u Trstu, “Pjaca unita”, gde su nastavili proteste.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti