Objavljena slika teroriste koji je ubio poslanika Ejmsa: Bio je uzoran mladić, a onda se radikalizovao preko Jutjuba (FOTO)

18.10.2021

09:13

0

Osumnjičeni Ali dolazi iz veoma poštovane i obrazovane somalijske porodice

Objavljena slika teroriste koji je ubio poslanika Ejmsa: Bio je uzoran mladić, a onda se radikalizovao preko Jutjuba (FOTO)
dejvid ejms profimedia-0612600929 - Copyright Profimedia

Ali Harbi Ali (25), osumnjičeni za ubistvo britanskog poslanika Dejvida Ejmsa, radikalizovan je nakon što je gledao snimke propovednika Andžema Čudarija na Jutjubu, tvrde njegovi nekadašnji prijatelji.

Britanski mediji su objavili sliku Alija, momka somalijskog porekla, koji je 17 puta izbo nožem Ejmsa u crkvi u Eseksu, a ubistvo se vodi kao “teroristički akt”.

Jedan Alijev prijatelj je rekao da je video dramatičnu promenu na njemu.

 

 

- Bio je opsednut Čudarijem - naveo je. 

Kako se navodi, pretvorio iz popularnog učenika koji je voleo fudbal u ekstremistu.

Uprkos radikalizaciji, rođaci navode da je učio za lekara, da je proveo četiri godine u vrhunskoj medicinskoj školi. Ipak, istražitelji veruju da na njega nisu uticali teroristi iz inostranstva. Prethodno je bio poslat i da pohađa vladin antiteroristički program Prevent, ali istražitelji i dalje pokušavaju da odgonetnu kada je i kako radikalizovan.

- Bio je zaista divan momak. Posvećeni musliman i veoma popularan. Uživao je u fudbalu i bio je veoma normalan, svi smo išli zajedno u bioskop. Bio je druželjubiv i svi su ga voleli - rekao je jedan prijatelj koji je naglasio da se to promenilo kada je uleteo u ekstremizam na internetu.

- Gledao je dosta ekstremističkih snimaka, među njima i Čudarijeve i njegovih sledbenika. Svi su mu govorili da je to čovek koji širi mržnju i mrzi Zapad, ali on nije mario. Postao je njegov obožavalac. Divio mu se, govorio je da je u pravu i da se bori za pravi cilj. To mi se gadilo, svi smo bili veoma zabrinuti. Radikalizovao se u potpunosti putem interneta, a sada je osumnjičen za pravo zlo, užasno je - dodao je.

Profimedia
Čudari

Osuđeni propovednik Čudari, koji je ponovo na slobodi nakon što je pušten iz zatvora, smatra se za jednog od najuticajnijih i najopasnijih radikalnih figura u Velikoj Britaniji. 

Istražitelji sumnjaju da je Ali možda planirao da ubije nekog drugog poslanika, pre nego što je izabrao Ejmsa, koji "nije imao sreće", piše britanski Telegraf.

- Nije izabran za metu zbog svoje političke pripadnosti. Ejms nije izabran iz nekog specifičnog razloga - tvrdi portal.

Još jedan izvor je naveo da i dalje nije potpuno jasno zašto je baš Ejms stradao.

U međuvremenu, policija je pretresla Alijev dom u Londonu, kao i kuće njegovih roditelja.

Profimedia
Ejms

Njegov otac Harbi je nekadašnji portparol somalijske vlade koji je pobegao od građanskog rata u London.

Osim toga, Alijev rođak Avale Kulane je somalijski ambasador u Kini.

Kako je navela jedna rođaka koja nije želela da bude imenovana, Alijeva porodica je izuzetno obrazovana i sa jakim političkim vezama.

- Svi smo skrhani i žalimo zbog smrti gospodina Ejmsa. Za sve je ovo bio ogroman šok. Harbi je van sebe, sina je podizao da bude dobar čovek - rekla je.

Za sada nisu utvrđene nikakve direktne veze između Ejmsa i Alija.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike