Šeik Dubaija naredio da se hakuje telefon njegove bivše žene uz pomoć kontroverznog softvera

06.10.2021

18:46

0

Autor: 24sedam

Princeza Haja pobegla od njega u London

Šeik Dubaija naredio da se hakuje telefon njegove bivše žene uz pomoć kontroverznog softvera
Haja bint al Husein - Copyright Profimedia

Šeik Dubaija Muhamed bin Rašid al Maktum naredio je da se telefoni njegove bivše supruge, Haje bint Husein, i njenih advokata hakuju, kao deo "stalne kampanje zastrašivanja i pretnji" tokom borbe za starateljstvo nad njihovom decom.

Šeik je koristio sofisticirani softver "Pegaz", izraelske kompanije NSO za borbu država sa bezbednosnim rizicima, kako bi hakovao telefone princeze Haje, polusestre jordanskog kralja Abdulaha, i svih koji su blisko povezani s njom.

Osim toga, njegovo osoblje je pokušalo da kupi kuću pored Hajinog imanja blizu Londona, što je sud ocenio kao zastrašivanje zbog čega se ona osećala progonjeno, nesigurno i kao da "više ne može da diše".

Profimedia
 

Najnovija presuda dolazi 19 meseci nakon što je sud zaključio da je Muhamed oteo njihovo dvoje dece, loše se prema njima odnosio i držao ih protiv njihove volje.

- Otkrića predstavljaju potpunu zloupotrebu poverenja i znatnu zloupotrebu moći - rekao je u presudi sudija Endru Mekfarlan, predsednik Porodičnog odeljenja suda Engleske i Velsa.

Šeik je odbacio optužbe za hakovanje, a njegovi advokati su rekli da bi za to mogle da okrive druge zemlje na Bliskom istoku.

Sve o najvećem špijunskom softveru: Kako radi, ko su žrtve i mušterije i zašto je ceo svet ugrožen

Muhamed (72) i Haja (47) uključeni su u dugu, žestoku i skupu bitku za starateljestvo otkako je ona pobegla u Britaniju s njihovo dvoje dece. Rekla je da se bojala za svoju sigurnost usled sumnji da je imala aferu s jednim od svojih britanskih telohranitelja. 

Među metama hakerskih napada je Hajina advokatica Fiona Šeklton, članica britanskog Doma lordova koja je zastupala princa Čarlsa u brakorazvodnoj parnici s njegovom prvom suprugom princezom Dajanom.

"Pegazom" špijunirali brojne državnike

Podsetimo, u julu je otkriveno da su tajne službe i policije neprimetno instaliranim softverom nadzirale telefonske razgovore i digitalnu komunikaciju stotina novinara, aktivista ljudskih prava, advokata i političara, pa i predsednika država.

To je otkriveno u zajedničkom istraživanju novinara nemačkih javnih servisa WDR i NDR, lista Zidojče cajtung i nedeljnika Cajt, kao i organiziacije „Forbiden storis” i „Amnesti internešenal”.

Špijunski softver “Pegaz” (Pegasus) tajne službe i policije su kupovale od izraelske firme “NSO grupa”. To preduzeće osnovano je 2010. i spada u vodeće svetske proizvođače špijunskih programa koje koristi oko 60 klijenata iz 40 zemalja. Kako su sami rekli, sada firma vredi više od milijardu evra.

“Pegaz” je u stanju ne samo da prati celokupnu komunikaciju jednog mobilnog telefona, već i da prenosi ono što prikazuje telefonska kamera.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike