Tajvan upozorava: Kina se sprema za rat, napašće nas u naredne tri godine!

06.10.2021

12:32

0

Kina i dalje smatra da je Tajvan deo njene teritorije

Tajvan upozorava: Kina se sprema za rat, napašće nas u naredne tri godine!
tajvan - Copyright Profimedia

Vojne tenzije s Kinom najgore su u poslednjih 40 godina, izjavio je tajvanski ministar odbrane Čiju Kuo-čeng.

Čeng je takođe upozorio da bi Kina mogla da bude u mogućnosti 2025. godine da izvrši invaziju Tajvana. Prethodno je Kina poslala "rekordan broj" borbenih aviona u tajvanski vazdušni prostor, četvrti dan zaredom.

Iako su ove dve države odvojene već više od sedam decenija, Kina i dalje smatra da je Tajvan deo njene teritorije. Kina sad preti Trećim svetskim ratom, a situacija se svakim danom sve više zaoštrava, piše "Gardijan".

- Do 2025. godine Kina će nas u potpunosti preuzeti. Trenutne tenzije su najgore u poslednjih 40 godina - rekao je tajvanski ministar odbrane Čiju Kuo-čeng.

Iako tajvanski ministar smatra da je Kina već sad sposobna da napadne tu zemlju, veruje da će se to ipak dogoditi u sledeće tri godine kako bi Kina mogla što bolje da se pripremi, uzimajući u obzir sve potencijalne prepreke. 

Profimedia
 

Poznavaoci prilika smatraju da je do povećanih upada kineskih aviona došlo pošto je Tajvan podneo zahtev za pridruživanjem Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP), odnosno, paktu o slobodnoj trgovini.

Kina se žestoko protivi bilo kakvim slobodnim potezima Tajvana te ovo ponašanje države, koja već decenijama traži samostalnost, smatra nedopustivim.

- Tajvan je već dugo vremena autonomna pokrajina, tako da smatram da ne moramo nikome da se pravdamo. U ovoj situaciji ne želimo da budemo avanturisti, ali uradićemo sve što je u našoj moći da se odbranimo - poručio je tajvanski predsednik Ing-ven.

Tajvan ima 24 miliona stanovnika i vojska te zemlje je u lošem položaju, odnosno, nije konkurentna Kini.

Položaj SAD i Džozefa Bajdena je zasad nejasan jer je poznato da je američka vlast naklonjenija Kini nego Tajvanu što znači da bi u ovoj situaciji Sjedinjene Američke Države mogle stati na stranu jače države.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: N.P.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike