Ekološka katastrofa u Kaliforniji: Veliki pomor ptica i ribe posle izlivanja nafte (VIDEO)

04.10.2021

08:39

0

Močvarna područja su kontaminirana

Ekološka katastrofa u Kaliforniji: Veliki pomor ptica i ribe posle izlivanja nafte (VIDEO)
Copyright AP Photo/Ringo H.W. Chiu

Velika količina nafte izlila se kod obale južne Kalifornije nakon kvara na jednom naftovodu. Plaže su prekrivene mrtvim ribama i pticama, dok su močvarna područja kontaminirana, saopštili su lokalni zvaničnici, dodajući da je reč o ekološkoj katastrofi.

AP Photo/Ringo H.W. Chiu
 

Izlilo se oko 126.000 galona (oko 100.000 litara), a naftna mrlja se širi, saopštila je Kim Kar, gradonačelnica Hantington Biča.

Ona je dodala da je reč o ekološkoj katastrofi jer su i močvarna područja kontaminirana, a delovi obale su prekriveni naftom, preneo je Rojters.

AP Photo/Ringo H.W. Chiu
 

Izlivanje nafte izazvano je pukotinom na naftovodu koji je povezan sa naftnom rafinerijom Eli, a naftna mrlja se proteže od pristaništa u Hantington Biču do Njuport Biča, što je deo obale južno od Los Anđelesa koji je popularan među surferima i kupačima.

Ranije su zvaničnici Hantington Biča saopštili da su postavili prepreke da bi sprečili da nafta dopre do ekološkog rezervata Bolsa Čika i zaštićenog močvarnog predela.

Popularne plaže su zatvorene za kupače. Zvaničnici američke Obalske straže u saradnji sa lokalnim i državnim agencijama procenjuju štetu, a angažovali su i radnike da čiste pogođeno područje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: N.P.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike