Ko su članovi Bajdenove administracije? Jedan čovek za Srbiju sporan

24.11.2020

19:57 >> 19:58

0

Izabrani predsednik SAD Džo Bajden danas je formalno predstavio javnosti svoj tim zadužen za diplomatiju i nacionalnu bezbednost

Ko su članovi Bajdenove administracije? Jedan čovek za Srbiju sporan
Copyright Profimedia

Izabrani predsednik SAD Džo Bajden danas je formalno predstavio javnosti svoj tim zadužen za diplomatiju i nacionalnu bezbednost.

Predstavljajući saradnike, na skupu u Vilmingtonu u državi Delavar, Bajden je izneo viziju spoljne politike zasnovane na američkom preuzimanju uloge globalnog lidera i jačanju saveza u azijsko-pacifičkom regionu, navodi VOA pozivajući se na agenciju AP.

Izjavio je da Amerika “neće učestvovati u nepotrebnim konfliktima”, a ocenio je da će njegov izbor Entonija Blinkena za državnog sekretara “obnoviti moral u Stejt departmentu i poverenje u njegovu ulogu”.

Bajden je počeo da imenuje članove svog kabineta i druge visoke zvaničnike i obećao da će nova administracija reflektovati raznolikost američkog naroda.

Bajden je dosad imenovao Entonija Blinkena – državni sekretar

Blinken (58)  je bio zamenik državnog sekretara tokom Obamine administracije i ima bliske veze sa Bajdenom. Diplomirao je na pravnom fakultetu na Harvardu i Kolumbiji i bio je član spoljnopolitičkih tela tokom demokratskih administracija, uključujući i Savet za nacionalnu bezbednost Klintonove administracije. Inače, Blinken je poznat u Srbiji kao čovek koji je “žmureo” na NATO bombardovanje.

Alehandro Majorkas – sekretar za unutrašnju bezbednost

Majorkas (60) je bivši zamenik sekretara za nacionalnu bezbednost i biće prvi predstavnik latino populacije imenovan na mesto sekretara za unutrašnju bezbednost.

Rođen je u Havani, a u SAD je došao kao dete političkih izbeglica.

Kao advokat se priključio Obaminoj administraciji 2009. i postao direktor Agencije za državljanstvo i imigraciju, gde je primenjivao program za decu imigrante koja su dovedena u SAD (DACA) i bila zaštićena od deportacije.

Linda Tomas Grinfild  – ambasadorka u UN

Tomas Grinfild (68) je već 35 godina u spoljnopolitičkoj službi i radila je na četiri kontinenta.

Bila je najviši diplomata za Afriku za vreme ebole, tokom Obamine administracije od 2013. do 2017.

Posle odlaska iz administracije, prešla je da radi za globalnu stratešku kompaniju nekadašnje državne sekretarke Medlin Olbrajt.

Tu je i Džon Keri (76), bivši potpredsednik SAD, koji će biti specijalni izaslanik za klimatske promene.

Keri (76) je poznata figura u politici i Demokratskoj partiji: bivši državni sekretar u Obaminoj administraciji, senator iz Masačusetsa 25 godina i demokratski predsednički kandidat 2004.

Specijalni izaslanik za klimatske promene neće biti deo novog kabineta, ali će Keri biti član Saveta za nacionalnu bezbednost i to će biti prvi put da Savet ima izaslanika za klimatske promene.

Keri je imenovanje objavio na Tviteru uz poruku da će “Amerika uskoro imati vladu koja klimatsku krizu tretira kao pitanje nacionalne bezbednosti – što i jeste”.

Evril Hejns će biti direktorka bezbednosnih službi

Hejns (51) je bivša zamenica direktora CIA-e i bivša zamenica savetnika za nacionalnu bezbednost u Obaminoj administraciji.

Prva je žena nominovana da vodi američke obaveštajne službe.

Ona je advokat i ranije je radila sa Bajdenom dok je bio član senatskog Odbora za spoljne poslove i kada je njime predsedavao.

Pošto je napustila Obaminu administraciju 2017. radila je na Univerzitetu Kolumbija.

Tramp najavio: Uskoro objavljujem važnu vest o izbornoj krađi

Džejk Saliven – savetnik za nacionalnu bezbednost.

Saliven (43) je bio Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbjednost tokom Obamine administracije, a ranije je bio zamenik šefa kabineta Hilari Klinton.

Saliven ima 43 godine i jedan je od najmlađih ljudi postavljenih na poziciju savetnika za nacionlanu bezbednost, prema podacima Bajdenovog tranziconog tima.

Bivša šefica Federalnih rezervi Dženet Jelen biće kandidatkinja za sekretarku za finansije, a ukoliko bude izabrana, bila bi prva žena na tom položaju.

Bajdenove nominacije moraće da prođu i progresivno krilo Demokratske stranke, kao i Senat koji i dalje kontrolišu republikanci, a čija će se krajnja većina odlučivati na izborima u Džordžiji 2021.

Bajden je izrazio nadu da će Senat brzo potvrditi njegove kandidate.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike