Predsednik Filipina se povlači iz politike: Svi sumnjaju da se na to odlučio zbog ćerke

02.10.2021

12:46

0

Ovim saopštenjem iznenadio je mnoge i pokrenuo brojne spekulacije

Predsednik Filipina se povlači iz politike: Svi sumnjaju da se na to odlučio zbog ćerke
Tanjug/AP photo - Copyright Tanjug/AP photo

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte, koji je ovom zemljom vladao poslednjih pet godina, saopštio je danas da se povlači iz politike.

Ovim saopštenjem iznenadio je mnoge i pokrenuo spekulacije da na ovaj način otvara mogućnost svojoj ćerki da se kandiduje i eventualno ga nasledi na položaju predsednika, prenosi Rojters.

- Danas najavljujem svoje povlačenje iz politike - rekao je predsednik Filipina izlazeći iz sedišta svoje stranke PDP-Laban, gde je bio u društvu svog lojalnog saborca, senatora Kristofera Goaa.

Goao se registrovao kao stranački kandidat za budućeg potpredsednika države, iako se očekivalo da će se na predstojećim izborima Duterte kandidovati za tu funkciju.

Ustav Filipina postavlja ograničenje da predsednik može da obavlja samo jedan šestogodišnji mandat, zbog čega Duterte ne može ponovo da se kandiduje za najvišu funkciju.

Duterte-Carpio, koja je zamenila svog oca na položaju gradonačelnika Davaoa, izjavila je prošlog meseca da se u skladu sa dogovorom nje i oca, sledeće godine neće kandidovati za višu funkciju, ali odluka Rodriga Dutertea da se ne kandiduje ipak joj otvara vrata da preda kandidaturu za predsedničke izbore.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: V. T.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike